9 Δεκ 2014

23 αυτοκτονίες στο Ν. Λασιθίου στα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης

Στην πρώτη τριάδα των νομών της χώρας με τις περισσότερες αυτοκτονίες βρέθηκε ο νομός Λασιθίου κατά την πρώτη τριετία της οικονομικής κρίσης, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από την ανάλυση των επίσημων καταγραφών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τριετία 2009 – 2011 αυτοκτόνησαν 23 άνθρωποι στο Λασίθι, αριθμός πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, γεγονός που οδήγησε στατιστικά το νομό να εντάσσεται στην πρώτη τριάδα της χώρας.
Η πλειονότητα των αυτοκτονιών αυτών στα πρώτα χρόνια της κρίσης σημειώθηκε στην περιοχή Μιραμπέλλου και Οροπεδίου Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος, Νεάπολη, Οροπέδιο Λασιθίου) με 13 από τις 23 αυτοκτονίες να καταγράφονται στις παραπάνω περιοχές. Την ίδια περίοδο η Ιεράπετρα είχε πέντε αυτοκτονίες ενώ αντίστοιχες είχε και η Σητεία.
Χαρακτηριστικό της αύξησης που καταγράφηκε την παραπάνω περίοδο αποτελεί το στοιχείο πως το 2009 είχαμε έξι αυτοκτονίες συνολικά στο νομό, αλλά την επόμενη χρονιά που είχε επιβεβαιωθεί η εμπειρία της κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά τρεις, φτάνοντας τις οκτώ και το 2011 έφτασαν τις εννέα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τριετία που ακολούθησε, δηλαδή από το 2012 μέχρι και το 2014 είχαμε επιπλέον 13 αυτοκτονίες, δείγμα μιας κατακόρυφης μείωσης, διότι αναπτύχθηκαν από το 2010 οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υπάρχει και καλύτερος συντονισμός με την κινητή μονάδα που λειτουργεί στο νομό, για να αντιμετωπίζονται προληπτικά περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Μεραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου που στατιστικά καταγράφεται συνολικά για πληθυσμιακούς και γεωγραφικούς λόγους. Συνολικά κατά την εξαετία 2009-2014, καταγράφονται 19 αυτοκτονίες, έναντι εννέα στην περιοχή της Ιεράπετρας και οκτώ στην περιοχή της Σητείας.



ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
anatolh

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα