9 Δεκ 2014

Νέα θεραπεία κατά της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Νέα Υόρκη 
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την όραση σε τυφλά πειραματόζωα, χάρη σε μια υβριδική θεραπεία που συνδυάζει γενετικά και χημικά «όπλα»

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ο δρ Εχούντ 'Αϊσακοφ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλει  ευελπιστούν ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουν να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση σε ασθενείς που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια κληρονομική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων του οφθαλμού και άρα σε απώλεια της όρασης. Συγκεκριμένα, η πάθηση προκαλεί σταδιακή απώλεια και των δύο ειδών κυτταρικών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή, των κωνίων και των ραβδίων. Η βλάβη συνήθως ξεκινά από την περιφέρεια του φακού προς το κέντρο, με συνέπεια ο ασθενής να βλέπει πλέον σαν μέσα από ένα... τούνελ, καθώς χάνει την περιφερειακή όρασή του. Ωστόσο, πέρα από τα κωνία και τα ραβδία, άλλα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα γαγγλιακά και τα διπολικά, παραμένουν ανέπαφα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές λοιπόν σκέφτηκαν να επικεντρωθούν στα γαγγλιακά και στα διπολικά κύτταρα, τα οποία κατάφεραν να μετατρέψουν - με τη βοήθεια ενός γονιδίου - σε φωτοευαίσθητα. Στη συνέχεια εισήγαγαν σε αυτά μια χημική ουσία ώστε να βοηθήσουν το φως να μετατραπεί σε νευρικό σήμα προς τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε σκύλους και ποντίκια με παρόμοια πάθηση με την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα πειραματόζωα κατάφεραν τελικά να ανακτήσουν μέρος της όρασής τους.

Συγκεκριμένα, τα τυφλά ποντίκια ήταν σε θέση να βρουν το δρόμο τους μέσα σε έναν λαβύρινθο, τον οποίο προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να διασχίσουν. Επιπλέον, και οι σκύλοι, που έχουν αμφιβληστροειδή κοντινό με τον ανθρώπινο, μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τις λάμψεις στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ παράλληλα βρίσκονται υπό δοκιμή διαφορετικού τύπου θεραπείες κατά της τύφλωσης από άλλες επιστημονικές ομάδες.

tovima

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα