9 Δεκ 2014

Πρέπει να γίνουν και βιολογικές αναλύσεις για την επικινδυνότητα του λαγοκέφαλου

Μόνο σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια πρέπει να γίνεται η βιολογική εξέταση του λαγοκέφαλου, εξαιτίας της τετροδοντοξίνης, δηλαδή της νευροπαραλυτικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.
Επειδή δε σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται ακόμα και στη σάρκα του ψαριού, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ψαράδες στην επαφή μαζί του σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης».
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των παρατηρήσεων που κάνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Γιώργος Τσερπές, αναφορικά με το τροπικό αυτό είδος ψαριού που εισήλθε στην Ανατολική Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ την τελευταία δεκαετία και αποτελεί τον μόνιμο πονοκέφαλο των ψαράδων τόσο της Κρήτης όσο και του Αιγαίου και του Ιονίου, για τις καταστροφές που επιφέρει η παρουσία του.
Δυστυχώς οι συλλήψεις λαγοκέφαλου σε παράκτια αλιευτικά εργαλεία είναι πλέον πολύ κοινές στην Κρήτη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αλιεία με ζημιές αλιευτικών εργαλείων κι όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα στην ανατολική Κρήτη καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντικό και δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επιστημονική καταγραφή του στις ελληνικές θάλασσες έγινε το 2005 από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη.
«Το είδος εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και σήμερα έχει αναφερθεί η παρουσία του σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου. Αντίθετα με άλλα εισβολικά είδη ψαριών που είναι αρκετά κοινά στα νερά της Κρήτης και είναι βρώσιμα όπως για παράδειγμα οι γερμανοί, η κατανάλωση του λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη δεδομένου ότι οι ιστοί του περιέχουν τετροδοντοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο», επισημαίνει ο κ. Τσερπές στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εξηγώντας παράλληλα πως για αυτό το λόγο απαγορεύεται η κατανάλωση και οι εκφορτώσεις λαγοκέφαλου.



ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα