27 Φεβ 2015

Εξαρτήσεις και εθισμοί οι σύγχρονες απειλές των εφήβων

"Το αλκοόλ είναι η εξαρτησιογόνος ουσία που είναι περισσότερο βλαπτική και επιζήμια από όλες τις άλλες εθιστικές ουσίες, ακόμα και από τις παράνομες".

Tην επισήμανση αυτή έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Παναγής, ο οποίος ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο, με θέμα τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από το αλκοόλ, σοβαρές επιπτώσεις στους εφήβους έχει και ο εθισμός στο διαδίκτυο, καθώς και ο σχολικός εκφοβισμός…

Αναλυτικότερα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές, ο εθισμός τους στο διαδίκτυο και ο σχολικός εκφοβισμός, είναι οι τρεις σύγχρονες απειλές για τους ανήλικους στις μέρες μας.

Τα επιστημονικά δεδομένα -που παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που έγινε στο Ρέθυμνο- αναφέρουν ότι το αλκοόλ αποτελεί μια εξαρτησιογόνος ουσία εξαιρετικά βλαπτική για τον οργανισμό και δει για τον εγκέφαλο, αφού είναι πιο εθιστική ακόμα και από τη νικοτίνη.

Όμως, ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας έχει πάρει και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό bullying, με τους ειδικούς να μιλούν για τα οργανωμένα προγράμματα που θα πρέπει να υπάρξουν για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Η ημερίδα με θέμα "εξαρτήσεις και εθισμοί στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και τρόποι αντιμετώπισης", έγινε με σκοπό την ουσιαστική ενημέρωση των γονέων, της μαθητιώσας νεολαίας, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα της πρόληψης, εφιστώντας την προσοχή των γονέων, τους οποίους και καλούν να βρίσκονται συνεχώς κοντά στα παιδιά τους.



Στέλλα Μαθιουδάκη 
neatv

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα