23 Απρ 2015

Μέριμνα των εθελοντών η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου

Μέριμνα των εθελοντών η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου
Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση νέων και μεγαλύτερων πολιτών του Ρεθύμνου, η ΚΕΔΗΡ, εθελοντικές ομάδες της πόλης αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης «ενώνουν» τις δυνάμεις τους προκειμένου να περάσουν ένα μήνυμα σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον στο οποίο διαμένουν. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής δράσης Let’s do it Greece, το Ρέθυμνο συμμετέχει δυναμικά στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 10:30 με συγκέντρωση των εθελοντών στο κτήριο Δελφίνι στη μαρίνα Ρεθύμνου, ώστε να γίνει συντονισμός σχετικά με τα σημεία που θα παρέμβουν οι εθελοντές, και ώρα λήξης τη 13:30 μ.μ. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν ξανά στη μαρίνα, στο κτήριο Δελφίνι για αναμνηστικές φωτογραφίες.
Η δράση Let’s do it υλοποιείται σε 109 χώρες σε όλο τον κόσμο και οργανώνεται στο Ρέθυμνο για πρώτη χρονιά, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμμάτων - Αστικού Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου και της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. Η δράση στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνει δύο σκέλη, τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και την παρέμβαση σε τοίχους κτηρίων της πόλης που έχουν δεχτεί κατά καιρούς την «επίθεση» ορισμένων που δεν σταματούν να κάνουν γκράφιτι σε τοίχους μνημείων, δημόσιων κτηρίων και υπηρεσιών. Η Υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας θα διαθέσει στους εθελοντές τα μέσα, ώστε η παρέμβασή τους να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Κώστας Ηλιάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τους συντονιστές των εθελοντικών ομάδων υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζει το σύνολο των εθελοντών και ευαίσθητων ανθρώπων που τους ενδιαφέρει να μην υπάρχει αυτή η ρύπανση του περιβάλλοντος που πραγματικά κοστίζει πάρα πολλά στην κοινωνία και σε εμάς. Έχουμε κοντά μας τους εθελοντές που θα συντονίσουν τη δράση ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να σηματοδοτήσουμε την ευαισθησία των πολιτών ότι πρέπει να προστατεύουμε τελικά τους δημόσιους χώρους στους οποίους ζούμε. Έχουμε κοντά μας την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αρκετά σχολεία και μαθητές που είναι καλό από τώρα να μαθαίνουν, η νέα γενιά, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον δημόσιο χώρο και στο χώρο στον οποίο κινούμαστε και ζούμε όλοι μαζί».
Αξίζει να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά τους εθελοντές που θα συμβάλλουν στη δράση, πως πρόκειται για την ομάδα των προσκόπων, το ΣΥΝΠΟΛΙΣ, μέλη τoυ εθελοντικού και πολιτιστικού πολυχώρου neonkinisi, εθελοντές Σαμαρείτες, τον Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο με την κ. Κωστούλα και φοιτητές στα πλαίσια δράσης κατά της πλαστικής σακούλας. Επιπλέον, θα συμμετέχουν σχολεία και μαθητές της πόλης.
Η συντονίστρια της δράσης: Let’s do it Greece στο Ρέθυμνο κ. Δήμητρα Μουσταράκου, σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που έχουν έρθει για να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση της δράσης μας. Επίσης θα ήθελα να καλέσω όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τις παραλίες μας οι οποίες είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για το Ρέθυμνο γιατί είναι ένα τουριστικό μέρος. Χαίρομαι πάρα πολύ και όλοι οι συντελεστές του Let’s do it, που έχει έρθει στο Ρέθυμνο για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα αυτή η περιβαλλοντική καμπάνια».
Περίπου 40 φοιτητές από την ομάδα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπροσώπου του RCE Crete, περιφερειακού κέντρου εμπειρογνωμοσύνης για την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, κ. Νέλλης Κωστούλα, στα πλαίσια δράσης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΡ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, θα βρίσκονται στη μαρίνα Ρεθύμνου την Κυριακή προκειμένου να συμβάλουν στην εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού. «Τη δράση αυτή τη συνεχίζουμε και στο εαρινό εξάμηνο με τους φοιτητές μου και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να συνδράμουμε στη συγκεκριμένη εκστρατεία του Let’s do ti στο Ρέθυμνο» υπογράμμισε η κ. Κωστούλα.
Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να απευθυνθούν στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνία ή στους συντονιστές: Site: www.letsdoitgreece.org- Facebook: lets do it Greece – lets do it rethymno - E-mail: letsdoitrethymno@outlook.com.gr – Σταθερό τηλέφωνο: Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.: 28310 40 150, 28310 40 157
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε καπέλο - άσπρη μπλούζα και να κρατάνε και δικό τους νερό, ενώ στο σημείο θα βρίσκονται σε επιφυλακή εθελοντές Σαμαρείτες και ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.
Η ΚΕΔΗΡ πάντως δρομολογεί παρόμοιες δράσεις στο μέλλον στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εξετάζονται και οι προοπτικές επέκτασης της δράσης εκτός πόλης όπως πάρκα και άλση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα