29 Μαΐ 2015

Ανεκτίμητης αξίας μινωικός κούρος σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Με οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας στο Λασίθι της Κρήτης συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που είχαν στην κατοχή τους ανεκτίμητης αξίας κούρο της μεσομινωικής περιόδου και προσπαθούσαν να τον πουλήσουν.

Οι αρχαιοκάπηλοι μάλιστα διαπραγματεύονταν μία τιμή της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το cretalive.

Οι Αρχές ωστόσο είχαν εντοπίσει τις ύποπτες δραστηριότητες της ομάδας και με επιχείρηση παγίδευσαν και συνέλαβαν τους εμπλεκόμενους, σχηματίζοντας τις σχετικές δικογραφίες για αδικήματα που σχετίζονται με την προστασία αρχαιοτήτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης.

Οι κούροι της μινωικής περιόδου της Κρήτης δεν έχουν σχέση με την εικόνα που έχουμε για τους μετέπειτα κούρους των Ελλήνων γλυπτών, από τα αρχαϊκά χρόνια και μετά.

Χαρακτηριστικός είναι ο Κούρος του Παλαίκαστρου, ένα άγαλμα ύψους περίπου μισού μέτρου, του οποίου το σώμα είναι φτιαχμένο κυρίως από ελεφαντόδοντο και έχει επάνω του φύλλα χρυσού, ενώ το κεφάλι του είναι φτιαγμένο από ημιπολύτιμο λίθο. Η αξία των υλικών του δείχνει ότι χρησιμοποιείτο πιθανότατα ως λατρευτικό αντικείμενο, στα τέλη της μινωικής περιόδου, τον 15ο αιώνα π.Χ.

Ο Κούρος που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο Λασίθι κατά τις πρώτες πληροφορίες είναι παλαιότερος, της μέσης μινωικής περιόδου.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα