15 Σεπ 2015

«Με ιδεοληψίες και λαϊκισμούς δεν θα διακινδυνεύσουμε την ποιότητα ζωής και την υγιεινή των κατοίκων»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ Μ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Στις αιτιάσεις και τις αντιδράσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσου Μανουσογιάννη σχετικά με τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο της καθαριότητας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου απαντά ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης. Ο δήμαρχος επαναλαμβάνει πως η δημοτική αρχή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το έργο μόνη της και παραθέτει τα σχετικά επιχειρήματα.
Αναλυτικά, σημειώνει:
«Με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μαν. Μανουσογιάννη σχετικά με τη χρηματοδότηση της σύμβασης ανάθεση έργου σε εργολάβο καθαριότητας εκ μέρους του Δήμου θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες για τα εξής:
O κ. Μανουσογιάννης, ίδιες μέρες συστηματικά κάθε χρόνο, αναλώνεται στην προσπάθεια του ν’ αποδείξει πράγματα που ούτε ο ίδιος πιστεύει. Οφείλουμε λοιπόν, πολύ συνοπτικά, να εξηγηθούμε και να εξηγήσουμε στους δημότες μας τα εξής αυτονόητα:
Ο Δήμος Ρεθύμνης, δεν διαθέτει ούτε τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων για να εκτελέσει, αποκλειστικά με δημοτικούς υπαλλήλους, το σύνολο του έργου της καθαριότητας, αλλά ούτε τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την καθαριότητα των τμημάτων που έχει εκχωρήσει στον εργολάβο, όπως είναι η Παλιά Πόλη, όπου απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, συγκεκριμένων διαστάσεων. Και δυστυχώς όπως είναι προδιαγεγραμμένες και από το 3ο Μνημόνιο οι συνθήκες, ούτε δυνατότητες άμεσης πρόσληψης υπαλλήλων υπάρχουν, ούτε δανειοδότησης από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα για την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού, που και πάλι χωρίς υπαλλήλους θα είναι άχρηστος.
Όλα τα παραπάνω, ο κ. Μανουσογιάννης, τα γνωρίζει και μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου πρότεινε η σύμβαση με τον εργολάβο να είναι διάρκειας 18 μηνών και όχι 3 χρόνων. Εκεί μόνον εστίασε τελικά τις ενστάσεις του, δηλαδή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ υπό τις σημερινές συνθήκες, ως μονόδρομο την ανάθεση εργολαβίας.
Σχετικά τώρα με το κόστος του έργου:
Αυτά τα οποία αναφέρει ο κ. Μανουσογιάννης είναι μόνο στη δική του φαντασία, διότι η υπηρεσία που είχε την ευθύνη της εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και μελέτησε σχολαστικά όλες τις παραμέτρους αυτής της εργολαβίας και συνεργάστηκε στενά, ακόμη και με τον κ. Μανουσογιάννη, ο οποίος μάλλον αντιλαμβάνεται το διάλογο ως μονόλογο κωφών.
Άλλωστε, το αν το κόστος είναι υψηλό ή μη, θα το αποδείξει η ιδιαίτερα έντονη ανταγωνιστική διαδικασία του διαγωνισμού, όπου οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα προσπαθήσουν, ο καθένας για λογαριασμό του με εκπτώσεις, να μειοδοτήσει.
Από την πλευρά μας, ακριβώς για να μην προκύψει θέμα αύξησης των δημοτικών τελών, συμπιέσαμε όσο ήταν δυνατόν το κόστος καθαριότητας, απορροφούμε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% που συνεπάγεται από μόνο του αύξηση πάνω από 170.000 ευρώ ετησίως, απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις της ΔΕΗ στα τιμολόγιά της, απορροφήσαμε τα μειωμένα έσοδά μας λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, επιβαρύναμε τον υποψήφιο ανάδοχο με την καθαριότητα του Ανατολικού μετώπου, γεγονός που μας απαλλάσσει από κόστος σε εργατοώρες και ενέργεια κλπ και το κυριότερο, την υπογειοποίηση των κάδων που απαιτούν ένα σεβαστό ποσό, φυσικά εγκαταλείψαμε την ιδέα αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου στόλου μας, αλλά αντίθετα επιδοτήσαμε το λογαριασμό της καθαριότητας κατά 250.000 ευρώ από τα πενιχρά έσοδα του Δήμου μας, ακριβώς για να τον ισοσκελίσουμε χωρίς νέες αυξήσεις.
Το κεκτημένο ο Δήμος μας να θεωρείται από τους καλύτερους στην καθαριότητα Δήμους της χώρας μας δεν το διακινδυνεύουμε. Αυτό αναγνωρίζουμε ότι οφείλεται πρώτιστα στο προσωπικό μας, που είναι επιφορτισμένο με το βαρύτερο τίμημα της καθαριότητας, αλλά επιτρέψτε μας, και στον σχεδιασμό του δημοτικού συστήματος.
Η ιδέα τώρα της 18μηνης σύμβασης είναι και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αφού και αύριο να αρθούν οι περιορισμοί των προσλήψεων και τα τραπεζικά αδιέξοδα, ο γραφειοκρατικός χρόνος που απαιτείται για προσλήψεις και προμήθειες είναι άγνωστος, μιας σε όλα αυτά παρεισφρέουν απρόβλεπτοι παράγοντες καθυστερήσεων (ενστάσεις, αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος κλπ) αλλά κα αντι-οικονομική για το Δήμο αφού ευνοεί τους ήδη εγκατεστημένους εργολάβους και αφυδατώνει τον ανταγωνισμό.
Εύχομαι κι ελπίζω να ομαλοποιηθούν σύντομα οι οικονομικές συνθήκες και να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και προμηθειών και τότε, να είστε βέβαιοι, πάντοτε με γνώμονα και το συμφέρον των δημοτών, θα αποφασίσουμε το καλύτερο δυνατόν.
Μέχρι τότε όμως, με ιδεοληψίες, λαϊκισμούς και με παραποίηση των αντικειμενικών δεδομένων δεν θα διακινδυνεύσουμε την ποιότητα ζωής και την υγιεινή των κατοίκων κι επισκεπτών του Δήμου μας».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα