29 Σεπ 2015

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Κινεζική γενναιοδωρία για τις ειρηνευτικές αποστολές


Η διαπίστωση του ΟΗΕ ότι πριν από είκοσι χρόνια οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 40% των ειρηνευτών, ενώ τώρα περιορίζονται μόλις στο 7%, συνοδεύτηκε από ειδική σύνοδο αρχηγών κρατών στα Ηνωμένα Εθνη κατά την οποία προήδρευσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναζητώντας δεσμεύσεις, για την ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ηχηρή ήταν η ανταπόκριση της Κίνας, που θα ενισχύσει τις νέες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ με μόνιμη αστυνομική δύναμη και 8.000 στρατιώτες, ενώ αποδεσμεύει και κονδύλι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως εξήγγειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ειρηνική ανάπτυξη. Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί το διεθνές τοπίο και του πόσο ισχυρή μπορεί να καταστεί η Κίνα, η Κίνα δεν θα επιδιώξει ποτέ την ηγεμονία, τον επεκτατισμό και τις σφαίρες επιρροής», διαμήνυσε ο Κινέζος Πρόεδρος διασκεδάζοντας και πάλι τις ανησυχίες  που διατυπώνονται για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου και τις διενέξεις στις οποίες έχει εμπλακεί για την επικυριαρχία σε διάφορα σημεία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι ο αριθμός που προσφέρει για την επάνδρωση των αποστολών είναι μεγαλύτερος από το σύνολο της συνεισφοράς από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες  παρέχουν μόλις 82 μέλη σε σύνολο  106.500 που έχουν σταλεί σε ειρηνευτικές αποστολές, αλλά πληρώνουν πάνω από 28% του προϋπολογισμού του οργανισμού, που ξεπερνά τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν συνολικά 40.000 άτομα ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και ελικόπτερα, ιατρικές μονάδες, καθώς και εκπαίδευση και υλικό για να αντιμετωπιστούν οι βόμβες σε οδικές αρτηρίες.

Οι χώρες που πρωτοστατούν σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδί


ert

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα