16 Σεπ 2015

Επιστροφή στην αλάνα για αποφυγή της μυωπίας

Η μυωπία στα παιδιά έχει προσλάβει τάσεις επιδημίας σε χώρες της Ευρώπης και στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Και παρόλο που δεν μπορεί κάποιος να σταματήσει την εμφάνισή της, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν κατά πόσο το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους επηρεάζει την εμφάνιση της μυωπίας
Οι Κινεζοαυστραλοί ερευνητές πειραματίστηκαν με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων (952 μαθητές). Τους μισούς μαθητές τους έβαλαν να παίζουν καθημερινά για 40 λεπτά σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον ενθάρρυναν τους γονείς να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μετά το σχολείο και ιδιαίτερα τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Στο ξεκίνημα της έρευνας είχε μυωπία μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία τα 6,6 χρόνια). Μετά από τρία χρόνια διαπιστώθηκε ότι, τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Mingguang He, από το Πανεπιστήμιο Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA. «Οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις» όπως εξήγησαν.

Αν και η μυωπία είναι πολύ συχνή παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της. Οι μυωπικοί βλέπουν τα μακρινά αντικείμενα πιο θολά (ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν). Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η παραμονή επί πολλές ώρες μπροστά από οθόνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας ή επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα