18 Σεπ 2015

Reuters: Πλαφόν στις ετήσιες πληρωμές ελληνικού χρέους από την ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Το πλαφόν θα είναι στο 15% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) στα πλαίσια της ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις χώρες της Ευρωζώνης να αποκλείουν ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 197 δισ. ευρώ που διακρατούν.

Το χρέος διαμορφωνόταν στα 301,5 δισ. ευρώ ή 168,8% του ΑΕΠ τον περασμένο Απρίλιο από 177,1% το 2014. Η μείωση οφείλεται πιθανόν στο γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να κάνει πληρωμές το πρώτο εξάμηνο του 2015 χωρίς να λάβει νέο δάνειο.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ προβλέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αρχικά τοποθετείτο τον Οκτώβριο αλλά τώρα ίσως πάει πιο πίσω.

Απο την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αν το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν καταστεί διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που μίλησε στο Reuters υπάρχει σύγκλιση ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα πρέπει να προχωρήσουν.

Αλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι το υψηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας δεν αντανακλά τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τις μεγάλες περιόδους χάριτος και τις μεγάλες ωριμάνσεις.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται στο 11% περίπου το 2015 και θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια αλλά θα αυξηθεί μετά την λήξη της περιόδου χάριτος στα δάνεια της Ευρωζώνης.

Ενας τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters ότι το πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να δανεισθεί καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα αισθάνονται πιο σίγουροι.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το 15% είναι αυθαίρετο νούμερο αλλά πιθανότατα θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στις 17 Αυγούστου ότι «το ΔΝΤ λέει ότι ως το 15% είναι ΟΚ και σ” αυτή την περίπτωση το χρέος είναι διαχειρίσιμο.»

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα