18 Μαρ 2016

Αλλαγές για ξενοδοχεία - καταλύματα

Αλλαγές για ξενοδοχεία
Αλλαγές για ξενοδοχεία
-«Σωσίβιο» το νέο ΕΣΠΑ που μπορεί να χρηματοδοτήσει τις παρεμβάσεις
Αλλαγές στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθιστώντας υποχρεωτικές ορισμένες παρεμβάσεις. Το κόστος από τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος καλούνται να επωμιστούν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρηματίες, ωστόσο, ένα ποσοστό έως 40% μπορεί καλυφθεί μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο θα μπορούν οι επαγγελματίες του τουρισμού να υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις από τις 29 Μαρτίου.
Τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία του Ε.Σ.Π.Α. για τον τουρισμό και η αξιοποίησή τους στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών, παρουσιάστηκαν χθες σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Την εσπερίδα διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων, με την Τεχνική Αναπτυξιακή και τον Όμιλο Σαμαράς και Συνεργάτες.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Για τις αλλαγές στην κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων η ηλεκτρολόγος μηχανικός – μηχανικός υπολογιστών στην Τεχνική Αναπτυξιακή Κλειώ Ευαγγελοπούλου τόνισε ότι με τον νόμο 4276 του 2015 οι κάτοχοι καταλυμάτων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων θα πρέπει υποχρεωτικά να ανανεώσουν το ειδικό σήμα λειτουργίας τους και να αποκτήσουν νέο πιστοποιητικό κατάταξης μέχρι 31-12-2017.
«Τα κριτήρια έχουν γίνει αρκετά αυστηρά και ευνοούν τα ξενοδοχεία των 2 και 3 αστέρων ενώ δυσκολεύουν αρκετά για εκείνα των 4 και 5 αστέρων. Αντίστοιχα τα 4 κλειδιά γίνεται πιο δύσκολο να διατηρηθούν και είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν ή να αναβαθμιστούν τα 2 και 3 κλειδιά», σχολίασε και διευκρίνισε ότι ο νέος νόμος δίνει έμφαση στα λειτουργικά κριτήρια καθιστώντας υποχρεωτικές ορισμένες παρεμβάσεις (εξοπλισμού, κατασκευαστικές, αδειοδοτήσεων, συστημάτων ποιότητας κ.λπ.). Τόνισε, δε, ότι πλέον σύμφωνα με τις παρεμβάσεις αυτές θα μοριοδοτούνται οι επιχειρήσεις και θα κατατάσσονται σε αντίστοιχες κατηγορίες.
Η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν τις διαδικασίες είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 για τα υφιστάμενα καταλύματα, ενώ για όσα θα λειτουργήσουν τώρα για πρώτη φορά ή θέλουν να αλλάξουν τη δυναμικότητά τους πρέπει να προχωρήσουν αμέσως τις ενέργειες. Να σημειωθεί ακόμα ότι πλέον η πιστοποίηση γίνεται όταν τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία βρίσκονται εν πλήρη λειτουργία, που σημαίνει ότι τα θερινά καταλύματα θα πρέπει να προχωρήσουν τη διαδικασία πιστοποίησης μέσα στη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ή εκείνη του 2017, ενώ τα χειμερινά έχουν περιθώριο μόνο μέσα στην επόμενη χειμερινή σεζόν.
ΑΡΩΓΟΣ ΤΟ ΕΣΠΑ
Σε ό,τι αφορά το κόστος που συνεπάγονται οι παρεμβάσεις που ορίζει ο νέος νόμος, ο Μανώλης Λεράκης από την Τεχνική Αναπτυξιακή τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ για το οποίο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει στις 29 Μαρτίου, ενώ στις 15 Απριλίου αναμένεται η ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος θα δώσει το δικαίωμα σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
«Τα προγράμματα που “τρέχουν” δίνουν τη δυνατότητα επιχορήγησης σε ποσοστό 40%, με ελάχιστο ποσό προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων 15.000 ευρώ και ανώτατο τις 150.000 ευρώ», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι από τα βασικότερα κριτήρια ένταξης μιας τουριστικής επιχείρησης στο ΕΣΠΑ είναι αφενός να είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 και αφετέρου να απασχολεί προσωπικό.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης αναφερόμενος στο θέμα του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι πλέον αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ενώ επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπορούσε προσφέρει ρευστότητα στην αγορά.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα