18 Μαρ 2016

Πειραματικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό 100% αποτελεσματικό

Πειραματικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό 100% αποτελεσματικό
Μια πολλά υποσχόμενη μικρή μελέτη έδειξε ότι ένα πειραματικό εμβόλιο προστάτεψε 100% όσους το έκαναν 

Το 2018 υπολογίζουν οι επιστήμονες να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο που ανέπτυξαν για την προστασία έναντι του δάγκειου πυρετού.

Οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου έγιναν σε μόλις 21 άτομα, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ακόμη ένα εμβόλιο, για τον ιό Ζίκα αυτή τη φορά, που μεταδίδεται από την ίδια οικογένεια κουνουπιών. Το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό 100%. Οι ερευνητές ονόμασαν το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται άπαξ, TV003, και αφού το έκαναν στους εθελοντές, έξι μήνες αργότερα τους εξέθεσαν στο δάγκειο-2, ένα από τα τέσσερα στελέχη του ιού. Τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα δημοσίευσαν οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, στο περιοδικό "Science Translational Medicine".

Το εμβόλιο έχει δημιουργηθεί από ένα μίγμα τεσσάρων ζώντων, αλλά εξασθενημένων στελεχών του ιού. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε Βραζιλία και Μπαγκλαντές.  

Ο δάγκειος είναι η πιο κοινή λοιμώδης νόσος, που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Προκαλείται από ιό και πλήττει κυρίως τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Κάθε χρόνο μολύνει σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 120 χώρες. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα και επιβιώνουν χωρίς πρόβλημα, όμως πάνω από δύο εκατομμύρια ετησίως εμφανίζουν αιμορραγικό πυρετό, που σκοτώνει περισσότερους από 25.000 ασθενείς.

"Ο έλεγχος του δάγκειου είναι προτεραιότητα υγείας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, δεν ήταν καθόλου εύκολο" δήλωσε η ιολόγος Stephen Whitehead από το NIH's Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, που είναι μία εκ των επικεφαλής των ερευνητών που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα εμβόλιο τριών δόσεων κατά του δάγκειου, το Dengvaxia της Sanofi, όμως έχει εγκριθεί μόνο στο Μεξικό, αφορά σε άτομα ηλικίας από 9 έως 45 ετών και δεν ενδείκνυται για μικρότερα παιδιά ή για τουρίστες. Για το υπό δοκιμή νέο εμβόλιο, τα αποκλειστικά δικαιώματα (εκτός Βραζιλίας) έχει η εταιρεία Merck.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα