7 Απρ 2016

Ηρεμία στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά- Μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου

Ηρεμία στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά- Μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου
Ηρεμία στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά- Μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου 
Μετ” εμποδίων γίνεται η αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας καθώς οι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους αρνούνται να εγκαταλείψουν το λιμάνι με το φόβο να απελαθούν. Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων παρείχαν ενημέρωση στους πρόσφυγες προκειμένου να τους πείσουν να αδειάσουν το χώρο. Περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν το βράδυ της Τετάρτης από την πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά και έφθασαν στο Σύνταγμα προκειμένου όπως ανέφεραν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ήθελαν να κατασκηνώσουν όλη τη νύχτα εκεί όπου όμως τους περίμεναν δυνάμεις της αστυνομίας, τους πήγαν στο μετρό και επέστρεψαν στον Πειραιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά μετέβησαν το πρωί οι τρεις γενικοί γραμματείς των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειου Παπαδόπουλου, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στόχος τους ήταν να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Οι πρόσφυγες όμως αντέδρασαν στις συστάσεις για την αποχώρησή τους και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Μικροένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων για τη σειρά προτεραιότητας στο συσσίτιο προκλήθηκε το μεσημέρι στην Πέτρινη Αποθήκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση επέμβαση του Λιμενικού. Σύμφωνα με το Λιμενικό δεν έχουν γίνει κάποιες προσαγωγές ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία.

Σε άλλο σημείο του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να έχουν μεταφερθεί έως το βράδυ οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε3. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι αυτοί αναμένεται πιθανότατα αύριο να μετακινηθούν με λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Στο κεντρικό λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μεταφέρει 50 οικίσκους για το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, ενώ 400 πρόσφυγες αναμένονται αργά το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας στον Βόλο.

Τα πούλμαν εξακολουθούν να παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά κανένας μετανάστης και πρόσφυγας δεν έχει επιβιβασθεί σε αυτά, μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες στα νησιά που επιχειρούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ ανεστάλησαν οι επαναπροωθήσεις ως την Παρασκευή στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στη Χίο το λιμάνι έχει χωρισθεί στα δύο, στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν πρόσφυγες που έφυγαν από το hotspot του νησιού την περασμένη Παρασκευή. Στο λιμάνι της Χίου τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα που χωρίζει την περιοχή όπου παραμένουν οι πρόσφυγες, από τη ζώνη όπου δένουν τα πλοία.

Ανοιξε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων καθώς αποχώρησαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είχαν καταλάβει το ύψος του Πολυκάστρου, αλλά και από την παλαιά εθνική στο ύψος του Λιμνότοπου.

100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν την κατάληψη της εισόδου ζητώντας να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία.

Ασφαλείς χαρακτήρισε τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1. Μας ενδιαφέρει η τήρηση της συμφωνίας και τα δικαιώματα των ανθρώπων, τόνισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι σήμερα Θα επιχειρηθεί μεταφορά οικογενειών από τη Χίο στη Λέρο.

Από τη στιγμή που κάποιος κάνει αίτηση ασύλου και μέχρι να εγκριθεί δεν μπορεί να πάει πουθενά, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι έχουν όλοι δικαίωμα για αίτηση ασύλου. Όπως είπε υλοποιείται το νομικό πλέγμα υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, έξι υπουργοί και υφυπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε θα βρεθούν επί ένα διήμερο -την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο- στην Αθήνα μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Τους Ευρωπαίους θα υποδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος και θα τους ενημερώσει για τη διαχείριση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης.





ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα