6 Απρ 2016

«Το παιδί σας τράκαρε»: Το colpo grosso της εξαπάτησης ηλικιωμένων

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα οι συλλήψεις ατόμων που εξαπατούν ηλικιωμένους με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Παριστάνοντας δηλαδή τον γνωστό του παιδιού του ηλικιωμένου αποσπούν χρήματα, υπιοστηρίζοντας ότι θα απαλλάξουν «με δικούς τους τρόπους» το παιδί από τις συνέπειες των δήθεων εγκληματικών του πράξεων - συνήθως ως συνέπεια ατυχήματος.

Αυτή τη φορά, η γνωστή στους αστυνομικούς μέθοδος μπήκε σε εφαρμογή στο νομό Καβάλας. Έναν 24χρονο άνδρα συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ως τον βασικότερο δράστη, που με τη βοήθεια άλλων δυο συνεργών, εξαπατούσαν πολίτες, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε σοβαρό ή θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με ανήλικο

Μάλιστα, σε μια από τις τελευταίες περιπτώσεις κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη, αποσπώντας από αυτήν το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου μετά τη σύλληψή του και αποδόθηκε στην παθούσα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Γεώργιος Γκράνας, αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, άγνωστοι δράστες επιχειρούσαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένα κυρίως άτομα στο νομό Καβάλας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως αστυνομικός και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο (κυρίως το παιδί τους) ήταν υπαίτιο σε σοβαρό ή θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με ανήλικο, τους ζητούσε να καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποφευχθεί η ποινική διαδικασία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Στην τελευταία περίπτωση εξαπάτησης που συνέβη χθες το μεσημέρι, αφού κατάφεραν να εξαπατήσουν τηλεφωνικά, με την παραπάνω μεθοδολογία, μία 84χρονη γυναίκα στη συνέχεια εμφανίστηκε ο 24χρονος, σε σημείο της πόλης που είχαν προκαθορίσει και παρέλαβε από αυτήν το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 24χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην 84χρονη.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 24χρονος, ο οποίος είναι βουλγαρικής υπηκοότητας, μαζί με άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς του, το χρονικό διάστημα 31-3-2016 έως 3-4-2016, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, αποπειράθηκαν επίσης να εξαπατήσουν στο νομό Καβάλας, εκατόν σαράντα δύο ηλικιωμένα κυρίως άτομα, χωρίς όμως να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις πράξεις τους.

Οι αστυνομικές αρχές εφιστούν την προσοχή προς όλους και ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας και τους συστήνουν να κρατούν την ψυχραιμία τους, να μην είναι ευκολόπιστοι και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν πάντα με το πιο κοντινό τους και οικείο πρόσωπο για να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που τους δίνουν άγνωστα πρόσωπα από τηλεφώνου ή δια ζώσης.



newsonly.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα