5 Απρ 2016

Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία

Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία – Νέες αφίξεις στα νησιά
Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία 
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία. Στη Λέσβο, η διαδικασία άρχισε τα χαράματα και σε πρώτη φάση έφυγαν από το νησί 135 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας από τις 20 Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Οι πρώτοι 66 μετανάστες αναχώρησαν και από τη Χίο μετά την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εχθές  από τα επεισόδια  μεταξύ της αστυνομίας και κατοίκων του νησιού. Στο Πολύκαστρο οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα  ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Την ίδια ώρα όμως έρχονται κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Δύο επιβατικά πλοία με τουρκική σημαία αναχώρησαν νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 131 μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Δικελί. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Τον κάθε μετανάστη συνόδευε αστυνομικός της Frontex, ενώ στα πλοία επιβιβάστηκαν και Έλληνες αστυνομικοί των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Το πλοίο Nezli Jale  έδεσε γύρω στις 09:20  στο Δικελί. Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά «Stop deportation, open borders» (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα). Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Στη Χίο η μεταφορά των πρώτων 66 μεταναστών έγινε υπό τη σκιά  των συμπλοκών μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κατοίκων των Ταμπάκικων, το βράδυ της Κυριακής. Αιτία η άρνηση των κατοίκων να δεχθούν  την μεταφορά των προσφύγων σε παλιό εργοστάσιο της  περιοχής τους φοβούμενοι μόνιμη εγκατάσταση των τελευταίων εκεί. «Δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να είναι έρμαιο μιας ασχεδίαστης και αδιευκρίνιστης κατάστασης» δήλωσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, αναφερόμενος στα  επεισόδια.

Για απαράδεκτη και αψυχολόγητη επίθεση των ΜΑΤ σε πολίτες κάνει λόγο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, σε δήλωσή του, και καταδικάζει το επεισόδιο. «Ζητώ για ακόμη μία φορά την επίδειξη ψυχραιμίας απ” όλους και πιστεύω ότι στα προσεχή 24ωρα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί» τονίζει ο βουλευτής.

Την πρώτη ημέρα των επαναπροωθήσεων, συνολικά 202 άτομα, τα οποία δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο.



Μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων θα εξαρτηθεί από την επεξεργασία των στοιχείων και τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.
Στην Ειδομένη , στην Εθνική οδό στο ύψος του Πολυκάστρου, ομάδα προσφύγων έχουν καταλάβει το οδόστρωμα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των φορτηγών διεθνών μεταφορών . Οι εντάσεις δεν έλειψαν και εκεί αλλά και στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης , όπου παραμένουν περισσότεροι από 12.000 προσφυγές, οι περισσότεροι αμετάπειστοι μέχρι στιγμής να μεταφερθούν σε κάποια οργανωμένη δομή. Την Ειδομένη επισκέφθηκε, σήμερα, ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo «Αριάδνη» μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το «Νήσος Μύκονος» με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.
Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης.

«Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».

Όπως ειπε ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000  και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

Αναφερόμενος  στην Ειδομένη είπε ότι  « ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν δεκτές από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας»

Νέες αφίξεις στα νησιά

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίσουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει τον αριθμό -με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου- 463 προσφύγων στη Λέσβο, 206 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους, είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκωτό σκάφος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκωτό σκάφος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν μετά τις σημερινές πρωινές επαναπροωθήσεις: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2890. Στη Χίο 1766. Και στη Σάμο 479.

Σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες. Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725. Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326. Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης οι προσφυγικές ροές έχουν καταγραφεί ως εξής: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 04-04-2016

Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στη σειρά για συσσίτιο έξω από επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά, Πειραιάς Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Έφτασε σήμερα το πρωί στο Δικελί της δυτικής Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε στο Δικελί μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στη σειρά για συσσίτιο έξω από επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά, Πειραιάς Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Έφτασαν  στη Γερμανία οι  πρώτοι  Σύροι από καταυλισμούς στην Τουρκία.

Μια πρώτη ομάδα 16 Σύρων έφθασε αεροπορικώς σήμερα το πρωί στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας «τρεις συριακές οικογένειες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες.

Η Γερμανία, εμπνευστής σε μεγάλο βαθμό του σχεδίου αυτού που υιοθετήθηκε στις 18 Μαρτίου για να τερματιστεί η μεταναστευτική ροή στη Ευρώπη,  το Σαββατοκύριακο δήλωσε πως  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεχτούν Σύρους πρόσφυγες από σήμερα.



ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα