15 Απρ 2016

Επαφές Τσακαλώτου, Σταθάκη στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση, χρέος

Επαφές Τσακαλώτου, Σταθάκη στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση, χρέος
Επαφές Τσακαλώτου, Σταθάκη στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση, χρέος
Επαφές με συναδέλφους τους και άλλους παράγοντες για την αξιολόγηση και το χρέος θα έχουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ εν μέσω δηλώσεων από κοινοτικούς αξιωματούχους ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά και ερωτηματικών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να δει την Παρασκευή τον Αμερικανό ομόλογό του Τζάκ Λιου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση και ετοιμάζονται να κάνουν παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο.

O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα στη συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Απριλίου στο Ανόβερο. Ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Charles Kypchan, και ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενημέρωσαν σχετικά τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Oι κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τους κ.κ. Λαγκάρντ, Ντάϊσελμπλουμ και Σόϊμπλε εκτός των άλλων. Ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε χθες να χαμηλώσεις τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα των επαφών που γίνονται στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας, ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσινγκτον αλλά οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις 22 Απριλίου στο Αμστερνταμ.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης από ελληνικής πλευράς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει εκφράσει δημοσίως μέσω του προέδρου της Μάριο Ντράγκι κάποια θέση για το ελληνικό ζήτημα στην Ουάσινγκτον. Ομως, οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εμμένοντας στην ανάγκη ενεργούς διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων όπου φέρεται να ταυτίζεται με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Πέμπτη ότι το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το κουαρτέτο των θεσμών αλλά η μορφή της συμμετοχής του θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τις πράξεις των Ευρωπαίων πιστωτών.

Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ηρωική» την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ανέφικτη την διατήρησή του σε βάθος χρόνου, αμφισβητώντας εμμέσως την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αργότερα την Παρασκευή.

Από την σκοπιά του, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και δεν συμφωνεί με την άποψη ότι το πρόγραμμα οδεύει σε κρίση, ο δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να βάλλει πάγο στο σενάριο περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η παρουσία του είναι σημαντική.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα