5 Απρ 2016

Πώς να περιποιηθείτε τα κατοικίδιά σας

Πώς να περιποιηθείτε τα κατοικίδιά σας
Αν ο σκύλος σας παραμένει αρκετά καθαρός με το τακτικό βούρτσισμα, δεν είναι απαραίτητο να τον κάνετε συχνά μπάνιο
Το μπάνιο, το βούρτσισμα και γενικότερα η περιποίηση του δέρματος των κατοικιδίων σας δεν είναι καλό μόνο για την υγεία τους αλλά ενισχύει και το δικό σας δεσμό μαζί τους.

Το βούρτσισμα του σκύλου μπορεί να φαντάζει με αγγαρεία, ειδικά όταν οι υποχρεώσεις σας μέσα στην ημέρα είναι πολλές. Κάποιες φορές, βέβαια, οι άνθρωποι υπερβάλλουν, καθώς νομίζουν ότι θα πρέπει να βουρτσίζουν το κατοικίδιό τους για καμιά ώρα, ενώ στην πραγματικότητα αρκούν λίγα μόλις λεπτά.
Ο καλλωπισμός του σκύλου σας δεν είναι κάποια μεγάλη υπόθεση. Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους αλλά το ιδανικό είναι να το κάνετε καθημερινά για πέντε με δέκα λεπτά. Μπορεί έτσι να γίνει μια σύντομη καθημερινή συνήθεια.
Ενα σύντομο καθημερινό βούρτσισμα σε συνδυασμό με ένα περιστασιακό μπάνιο, μπορεί να κρατήσει το σκυλί σας καθαρό και άνετο. Το βούρτσισμα βελτιώνει την εμφάνισή του διανέμοντας τα φυσικά έλαια σε όλο του το τρίχωμα με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο όμορφο, υγιές και στιλπνό. Παράλληλα, εμποδίζει την τρίχα να δεθεί σε κόμπους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σκύλο με μακρύ τρίχωμα, που θα μπορούσε να μαζέψει μέσα στους κόμπους ένα σωρό βρωμιές.
Επιπλέον, υπάρχει και μια μεγάλη συναισθηματική ανταμοιβή σε όλο αυτό. Το βούρτσισμα βοηθάει πραγματικά να αναπτύξετε έναν καλό συναισθηματικό δεσμό με το σκύλο σας.
Πώς ακριβώς θα γίνει το βούρτσισμα; Εξαρτάται από το τρίχωμα του σκύλου σας. Ενα Golden Retriever θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πιο έντονο βούρτσισμα σχεδόν καθημερινά. Τα κοντότριχα σκυλιά, όπως τα Δαλματίας ή τα μπιγκλ, δεν είναι τόσο δύσκολο να τα βουρτσίσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα βουρτσίζετε το ίδιο τακτικά. Χρησιμοποιήστε μια χτένα με δόντια στην αρχή και στη συνέχεια μια σκληρή βούρτσα, για να απαλλαγείτε από τα μαλλιά που είναι χαλαρά.

Το μπάνιο του σκύλου
Αν ο σκύλος σας παραμένει αρκετά καθαρός με το τακτικό βούρτσισμα, δεν είναι απαραίτητο να τον κάνετε συχνά μπάνιο. Σε γενικές γραμμές όμως τα σκυλιά χρειάζεται να λούζονται περίπου κάθε τρεις μήνες. Αν ο σκύλος σας βρωμίζεται συχνότερα, αν για παράδειγμα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικό χώρο, τότε χρειάζεται να τον κάνετε μπάνιο συχνότερα από τους τρεις μήνες. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους, γιατί τα σαμπουάν των ανθρώπων δεν είναι κατάλληλα για τα ζώα. Μπορεί να μην είναι τοξικά, αλλά οι αρωματικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να έχουν συστατικά που θα ερεθίσουν το δέρμα των κατοικίδιων.
Αν όμως το συχνό βούρτσισμα μπορεί να κάνει θαύματα για το σκύλο σας, δεν ισχύει το ίδιο και για το μπάνιο. Μη το παρακάνετε. Δεν είναι σωστό να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας  μερικές φορές την εβδομάδα, ούτε καν κάθε δεύτερη εβδομάδα. Το συχνό μπάνιο θα αφαιρέσει από το τρίχωμά του τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα και έτσι το τρίχωμα του σκύλου σας θα χάσει κάποια από τη λάμψη του.




Ο καλλωπισμός της γάτας
Οι γάτες απεχθάνονται τις μπάλες από τις τρίχες τους το ίδιο με τους ανθρώπους και έχουν έναν πολύ καλό λόγο γι’ αυτό: Oπως γλείφουν το τρίχωμά τους για να καθαρίσει, καταπίνουν πολλά από τα μαλλιά τους που μαζεύονται στο στομάχι τους και δημιουργούν ένα είδος «καρούλι».
Για να αποφύγετε τη δημιουργία «τριχόμπαλας»:
Βουρτσίστε τη γάτα σας τακτικά. Αν το κάνετε, δεν θα καταπιεί τόσα μαλλιά, ειδικά αν την σκουπίσετε με ένα καθαρό πανί μετά το βούρτσισμα, ώστε να μαζέψει και όσες τρίχες περίσσεψαν και κρέμονται χαλαρές από το δέρμα της. Εάν η γάτα σας έχει μακριά μαλλιά προσπαθήστε να τη βουρτσίζετε κάθε μέρα. Περιορίστε το βούρτσισμα σε 10 έως 15 λεπτά. Μεγαλύτερο χρόνο διάστημα δεν θα κουράσει μόνο εσάς, αλλά θα δημιουργήσει ταραχή και δυσαρέσκεια στη γάτα σας.
Προσπεράστε το μπάνιο. Οι γάτες στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη καθόλου απ’ το μπάνιο, αφού είναι σε θέση να φροντίσουν μόνες τους για την προσωπική τους υγιεινή. Η γλώσσα τους είναι σαν βούρτσα και κάθε φορά που πλένονται κάνουν πραγματική… μπουγάδα. Εκτός αυτού κάνουν παράλληλα και… απολύμανση, αφού η θερμοκρασία τους είναι τόσο μεγάλη που σκοτώνει όλα τα μικρόβια.
Ωστόσο, αν αισθάνεστε το τρίχωμα της γάτας σας λιπαρό ή κολλώδες μπορείτε να την κάνετε μπάνιο, αλλά αν δεν το έχετε ξανακάνει θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι γάτες δεν έχουν ιδιαίτερη… αγάπη στο νερό και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κάποιες γάτες παθαίνουν σοκ αν τις βάλετε στο μπάνιο. Αν ωστόσο το… σηκώνει το μπάνιο, μπορείτε πρώτα να την βουρτσίσετε για να αφαιρέσετε τις χαλαρές τρίχες και στη συνέχεια να την κάνετε μπάνιο, με χλιαρό νερό και ένα μαλακό σαμπουάν. Αφού τελειώσετε, απαραιτήτως σκουπίστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ηρεμήσει.
Ελέγξτε τα αυτιά. Αν τα αυτιά της γάτας σας είναι βρώμικα, καθαρίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζα. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς ακριβώς γίνεται αυτό και προκειμένου να προκαλέσετε κάποια ζημιά, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο, για να σας υποδείξει την ενδεδειγμένη λύση.




medinova

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα