19 Απρ 2016

Το Podemos απέρριψε μια κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές και τους κεντρώους

Τα μέλη του ισπανικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos («Μπορούμε») τάχθηκαν εναντίον μιας κυβερνητικής συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό και Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) στο οποίο θα συμμετείχε και το κεντρώο Ciudadanos («Πολίτες»), όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το ίδιο το Podemos, αποτέλεσμα που καθιστά ακόμη πιο πιθανή την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών για την 26η Ιουνίου.

Τα μέλη του κόμματος «είπαν όχι κατά ένα 88,23%» σε μια τέτοια συμμαχία, δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο οποίος ασκεί καθήκοντα «οργανωτικού γραμματέα» του Podemos. Συνολικά καταμετρήθηκαν 149.000 ψήφοι από την Πέμπτη.

Το 91,79% των μελών του κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής», με τη συμμετοχή του Podemos και των Σοσιαλιστών, κάτι για το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει απορριφθεί από τους Σοσιαλιστές.

Το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η οποία εξήλθε από μια βαθιά ύφεση. Η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο.

Αλλά η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και αναλυτές προειδοποιούν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, πως εάν το πολιτικό αδιέξοδο παραταθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλη ανεργία (πάνω από το 20% του ενεργού πληθυσμού) και πασχίζει να τιθασεύει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν θα συμβάλει να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου να επαναληφθεί.

Ο Ισπανός μονάρχης Φίλιππος αναμένεται να διεξαγάγει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης.

Οι Σοσιαλιστές ωστόσο φάνηκαν να επιρρίπτουν στο Podemos την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Κάναμε όλα όσα μπορούσαμε», ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές τους, ο Αντόνιο Ερνάντο, «εξαιρουμένης μιας ρήξης» με τους Πολίτες. Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει «στα άλλα» κόμματα, πρόσθεσε.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα