12 Δεκ 2014

Σοκ! Καταγγελίες για περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος παιδιών προσχολικής ηλικίας στα Χανιά

Μόνο σοκ προκαλούν οι καταγγελίες  που ήδη έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αφορούν σε περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος παιδιών προσχολικής ηλικίας στα Χανιά. Οι περιγραφές προκαλούν ρίγος ακόμη και στους ειδικούς, που καλούνται να αντιμετωπίσουν  τις καταγγελίες για τη δράση παιδόφιλων στο νομό.

Τα παιδιά δεν υποπτεύονται ότι κάποιος που γνωρίζουν (και συνήθως συμπαθούν) θα μπορούσε να τους βλάψει. Οι θύτες προσπαθούν αρχικά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών ώστε να βρουν ευκαιρία να μείνουν μόνοι μαζί τους. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τι πρέπει να παρατηρήσουν  εάν υποψιάζονται πως τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων.

Πάντως οι αρνητικές αυτές καταστάσεις της πρώιμης ηλικίας αποτελούν μια εξαιρετικά τραυματική εμπειρία, η οποία ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή. Οι συνέπειες που επιφέρει είναι καταστροφικές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα παιδιού , αξίζει να αναφερθεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη της ανάδειξης του φαινομένου της κακοποίησης και ιδιαίτερα της σεξουαλικής κακοποίησης, προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η επίλυσή του.

Ποιες είναι οι συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών;

Το παιδί που έχει κακοποιηθεί νιώθει ανησυχία, φόβο, άγχος και μπορεί να παρουσιάσει κατάθλιψη ή επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Η ακατάλληλη για την ηλικία τους σεξουαλική γνώση και συμπεριφορά, η έλλειψη αυτοελέγχου, η χαμηλή αυτοεκτίμηση/αυτό-υποτίμηση και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Είναι ακόμη πιθανό να εμφανίσουν σωματικές διαταραχές όπως δυσκολία στον ύπνο και διαταραχές στη διατροφή. Τέλος η υπερδιέγερση, η αδυναμία συγκέντρωσης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και τα αισθήματα ενοχής αποτελούν μερικές συχνές συνέπειες για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όλα αυτά παρουσιάζονται ως εμπόδια για τη δημιουργία σχέσεων, την αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, την αυτονομία, τη διαφοροποίηση. Συνεπώς, οι δυσκολίες αυτές ακολουθούν το παιδί και στην ενήλικη ζωή του.

Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.
Οι ακόλουθες οδηγίες και περιγραφές αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.
neatv
Ελπίδα Κατσαράκη

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα