10 Δεκ 2014

Αναμονή με κομμένη ανάσα για τα ευρήματα των Αντικυθήρων

Σημαντικά ευρήματα από το βυθό των Αντικυθήρων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά αύριο Τετάρτη, στις 19.00, στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, ένα αληθινό κόσμημα για τον Πειραιά, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου), όπου στεγάζεται η πλούσια βιβλιοθήκη του.

Η εκδήλωση με τον εύγλωττο τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της α’ φάσης των εναλίων ερευνών στα Αντικύθηρα φέτος. Κατά τη διάρκειά της θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ θα ανακοινωθεί και ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια.

Μια μικρή γεύση του… μενού της Τετάρτης πρόσφεραν χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και η δρ Αγγελική Σίμωσι, διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αν και δεν ήθελαν να αποκαλύψουν τα ευρήματα που θα δούμε την Τετάρτη -ένα από αυτά σύμφωνα με πληροφορίες είναι το χάλκινο δόρυ που ανασύρθηκε πρόσφατα και προέρχεται από άγαλμα- ωστόσο, όπως τόνισαν, θα μάθουμε πολλά στοιχεία για τις έρευνες και όσα ανακάλυψαν οι δύτες στο βυθό, αλλά και αν έχει βάση το σενάριο ότι μπορεί να υπάρχουν δύο ναυάγια σε απόσταση περίπου 250 μέτρων ή ποιο είναι το μέγεθος του πρώτου πλοίου, από το οποίο έχουν ήδη ανασυρθεί κομμάτια.

Η κ. Σίμωσι σημείωσε ότι «στόχος μου είναι να βγουν και άλλα έργα τέχνης μέσα από το ναυάγιο. Το πλοίο των Αντικυθήρων δεν μετέφερε απλώς είδη διατροφής. Πρόκειται για ένα πλωτό μουσείο που μετέφερε έργα τέχνης από την Ανατολή στη Δύση».

Να σημειώσουμε ότι το Ιδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη» στάθηκε αρωγός σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο φέτος από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαθέτοντας το σκάφος «Γλάρος».

Πληροφορίες: 210 4297540-1-2

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ


e-typos

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα