22 Μαρ 2016

Πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με 26 νεκρούς

Πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με 26 νεκρούς
Πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με 26 νεκρούς
Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί, ενώ σε δεκάδες ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές όλες οι επιθέσεις είναι έργο βομβιστών αυτοκτονίας.

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.

«Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.

«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

Πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

"Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Διαβάστε όλο το χρονικό των επιθέσεων που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες.

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό μετά την έκρηξη στον σταθμό στο Μάαλμπεκ

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας, μετά  την έκρηξη στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Επίσης σταμάτησε η λειτουργία όλων των δημόσιων Μέσων Μεταφοράς στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στις Βρυξέλλες κάνει έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο, να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στις δημόσιες αρχές που επιχειρούν να βοηθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρόμιου.










ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα