5 Απρ 2016

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης στην σκιά των αποκαλύψεων των Wikileaks

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης στην σκιά των αποκαλύψεων των Wikileaks
Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης στην σκιά των αποκαλύψεων των Wikileaks
Στη σκιά των αποκαλύψεων στα wikileaks και της ανταλλαγής επιστολών Τσίπρα – Λαγκάρντ ξεκίνησε ο νέος κύκλος επαφών στελεχών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και ο οδικός χάρτης έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ. Στη συνάντηση παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου.

Την ίδια επιδίωξη όμως φαίνεται πως έχουν και οι Βρυξέλλες, καθώς όπως αποκάλυψαν κοινοτικοί αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αρχίσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔNT στα μέσα Απριλίου, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Αθήνα επί ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης και θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές είναι δυνατό να γεφυρωθούν σύντομα.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή και επίπονη σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια.

Για το ζήτημα του ασφαλιστικού, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και κλιμακωτή μείωση του ποσού για όσους έχουν από 15 έως και 19 χρόνια.

Επίσης, οι θεσμοί δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς φέρονται να ζητούν την περαιτέρω μείωσή τους.

Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο είναι το φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να φέρει στα Ταμεία 3,6 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει οριακή μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 9.100 ευρώ και νέα κλίμακα με 4 ή 5 συντελεστές. Υπό συζήτηση είναι όλα τα σενάρια για αυξήσεις σε ειδικούς φόρους και τέλη, οι οποίες, εφόσον συμφωνηθούν, θα ισχύσουν από το 2018.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντική απόσταση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θέλει συνολική προστασία των κόκκινων δανείων εφόσον αφορούν πρώτη κατοικία ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή καταναλωτική πίστη, ενώ οι θεσμοί θέλουν αυτή η προστασία να αφορά πολύ λίγους και με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μία δίκαιη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα παρακολούθησης στην Ελλάδα, δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Αρκέστηκε να πει ότι «η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».

Αναφερόμενος πάντως στην διαπραγμάτευση, ειδικά και μετά τη διαρροή από τα WikiLeaks της συζήτησης που είχαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, απέκλεισε αυτή τη στιγμή να ανοίξει μια συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα