5 Ιουν 2014

SOS από τους αστυνομικούς των Χανίων στην ΠΟΑΣΥ



Για μία ακόμη φορά, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. στο νομό, λόγω υποστελέχωσης και κατακερματισμού των υπηρεσιών, λόγω της εγκληματικότητας σε όλες της τις μορφές, ενώ γίνεται λόγος και για τη χρησιμότητα των ψυχολογικών τεστ.

Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε

Όπως γνωρίζετε από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 είχαμε ζητήσει την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας μας όσο αφορά τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν ως πάρεργο στην Ελληνική Αστυνομία μετά την κατάργηση της Δημοτικής ώστε να ζητηθεί από εσάς παρέμβαση νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να μην μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες με δεδομένο ότι στους Δήμους που δεν λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Αναδιάρθρωση

Όπως σας έχουμε αναφέρει με έγγραφο μας στις 7 Μαΐου 2014, δύο μήνες μετά τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις και σχεδόν 3 μήνες μετά την ψήφιση του περιβόητου Νόμου 4243/14 για την αναδιάρθρωση, ΚΑΝΕΝΑ Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί, ώστε να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα με συνέπεια η κατάσταση να είναι πιο δραματική από ποτέ! Καμία επιτελική Υπηρεσία δεν έχει καταργηθεί δηλαδή λειτουργούν 3 επιτελεία στα Χανιά ενώ αναμένεται οσονούπω και η λειτουργία του συντονιστή του κλάδου αλλοδαπών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπηρετούν περισσότεροι αστυνομικοί στα επιτελεία από όσοι είναι μάχιμοι στον δρόμο. Τέτοια είναι δε η ανάγκη δημιουργίας γραφειοκρατίας ώστε μερικοί να δικαιολογούν την θέση τους, ώστε Διαταγές του Αρχηγείου οι οποίες έχουν φτάσει απευθείας σε όλες της βαθμίδες της ιεραρχίας να επαναλαμβάνονται από τα επιτελεία, μονό και μόνο για να ζητηθεί η πιστή εφαρμογή.

Την ίδια στιγμή όλα τα αστυνομικά τμήματα, τα κύτταρα της αστυνομίας παραμένουν και υπολειτουργούν καθώς αρκετά στελεχώνονται με μονό αριθμό αστυνομικών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συναδέλφους και τους πολίτες. Συγκεκριμένα για τις 11 επαρχιακές υπηρεσίες ενώ προβλέπεται συνολικά οργανική δύναμη 193 αστυνομικών, έχουν παρούσα 112 ήτοι υπολείπονται 81 άτομα και μέσω όρο 10 αστυνομικοί ανά υπηρεσία

Όσο για τις Υπηρεσίες έδρας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το Τμήμα Τροχαίας Χανίων με αρμοδιότητα όλο τον Νομό, από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη των 41 ατόμων παρούσα είναι 26 άτομα. Ενώ το Α.Τ. Χανίων όπου αστυνομεύει 120.000 πολίτες οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού με οργανική 78 αστυνομικών έχουμε παρούσα 31 με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να μετακινούνται αστυνομικοί από τα υποστελεχωμένα επαρχιακά τμήματα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του. Την ίδια στιγμή και ενώ οφείλονται στο προσωπικό του Α.Τ. πάνω από 200 ημερήσιες αναπαύσεις υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι ενισχύουν άλλες υπηρεσίες με την επίκληση της κάλυψης δήθεν σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών.

Με την επάνδρωση των 2 κλάδων επιτελικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν με έδρα τα Χανιά και με δεδομένη την ανάγκη στο άμεσο μέλλον την ίδρυση και λειτουργία τμήματος μεταγωγών λόγω της λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1 προβλέπεται για την επάνδρωση τους περαιτέρω αφαίμαξη των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα ο πολίτης όταν χρειάζεται αστυνομικό να μπορεί να τον βρίσκει μόνο στα γραφεία. Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των Αστυνομικών Υπηρεσιών που μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει εξακολουθεί να υφίσταται.

Εβδομαδιαία Υπηρεσία

Όπως ήδη σας έχουμε αναφέρει στα Χανιά, παρά την θέσπιση της εβδομαδιαίας Υπηρεσίας αυτό δεν τηρείται στα Χανιά καθώς γνωστά γεγονότα όπως γήπεδα, μέτρα τάξης σε δικαστήρια, φύλαξη εκλογικών κέντρων, φύλαξη εξεταστικών  κέντρων, βαφτίζονται σε καθημερινή βάση ως σοβαρές και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες με αποτέλεσμα όπου αυτό επιχειρείται να μην εφαρμόζεται. Η Ένωση μας κατ΄ επανάληψιν με έγγραφα και προφορικές παραστάσεις έχει θίξει το θέμα χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση.

Αποσπάσεις – Προσωρινές Μετακινήσεις

Από τους 340 αστυνομικούς που Υπηρετούν στην Α.Δ. Χανίων περίπου οι 200 είναι αποσπασμένοι και προσωρινά μετακινούμενοι με αποτέλεσμά οι συνάδελφοι να μην ξέρουν που υπηρετούν αφού κάθε μήνα υπηρετούν σε άλλη υπηρεσία. Τέτοια είναι οι παθογένεια του συστήματος όπου υπηρεσίες όπου χρωστούν στο προσωπικό 200 ρεπό ενισχύουν υπηρεσίες όπου δεν χρωστούν κανένα!!!!!! Ενώ αντίθετα οι επιτελικές Υπηρεσίες έχουμε υπάρχουσα παραπάνω από τις οργανικές.

Λειτουργία Ψυχοτεχνικών Επιτροπών

Ζητείται η λειτουργία των ψυχοτεχνικών επιτροπών για την αξιολόγηση του αστυνομικού προσωπικού στην ικανότητα χρήσης του όπλου. Παρότι με την ΥΑ 8517/4/7-ξδ΄ ΦΕΚ Β 2545 2011):΄΄ Έλεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου, αρμόδια όργανα, διαδικασία & απόρρητο αποτελεσμάτων΄΄ έχουν συσταθεί οι επιτροπές, δεν έχουν λειτουργήσει. Αποτέλεσμα της σωστής δουλειάς που κάνουν οι επιτροπές είναι ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη καίτοι ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί και τα προβλήματα μεγαλύτερα οι αυτοκτονίες συνάδελφων είναι λιγότερες σε σχέση με την επαρχία. Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ λειτουργία των επιτροπών ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς συναδέλφους.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα