24 Ιουλ 2014

Παρέμβαση ΣΕΔΗΚ για στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας


- Υπόμνημα με προτάσεις προς υπουργούς και άλλους φορείς
Παρέμβαση με προτάσεις για διασφάλιση των ελαιοκαλλιεργητών και αναβάθμιση στις ελαιοκαλλιέργειες έκανε, ενόψει της νέας Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η υιοθεσία μιας Περιφερειοποίησης ανάλογης με εκείνη της Ισπανίας, που θα περιλαμβάνει “Βοσκοτόπους”, “Αροτραιες” και “Μόνιμες” καλλιέργειες, που είναι ανάλογη και με την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους ελαιοκαλλιεργητές» και μάλιστα προτείνει την αποδοχή μιας Περιφέρειας με το όνομα “Ελαιοκαλλιέργειες” ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις παρερμηνειών.
Επίσης, τις προτάσεις της για τη νέα ΚΑΠ κατέθεσε με υπόμνημα που υπέβαλε και η Αντιπεριφέρεια Χανιών. Οι δε προτάσεις του ΣΕΔΗΚ είναι ανάλογες.
Την ίδια ώρα, σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται η τελική μορφή της Πρότασης της Ελλάδας για τη Νέα ΚΑΠ, λίγες μόνο μέρες πριν την 1η Αυγούστου όποτε πρέπει να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Κατά πληροφορίες η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν έχει ακόμα καταλήξει στην τελική της πρόταση για την Περιφερειοποίηση η οποία θα αποτελέσει και τη βάση που θα ρυθμίσει την αναδιανομή των αμέσων ενισχύσεων ενώ συνεχίζει να δέχεται σειρά από προτάσεις φορέων σχετικά με το θέμα αυτό.
Κατά τις πληροφορίες και μέσα στο ΥπΑΑΤ έχουν δημιουργηθεί 4 τάσεις. Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μια Περιφέρεια, η πρόταση που υποστηρίζουν υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για 2 Περιφέρειες, η πρόταση άλλης ομάδας υπηρεσιακών στελεχών που συμφωνούν με την πρόταση Τσαυτάρη για τρεις Περιφέρειες και η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ (με την υποστήριξη και κάποιων Περιφερειών) που προτείνουν τη δημιουργία 4 περιφερειών.
Ωστόσο χθες το ΥπΑΑΤ ενημέρωσε εκπροσώπους της Γραμματείας αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργά το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουλίου συζήτησε το θέμα και με το αγροτικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο και από τα δύο «στρατόπεδα» δεν αναφέρουν τίποτα για την ενημέρωση που είχαν περιμένοντας την τελική ανακοίνωση Καρασμάνη, η οποία θα παρουσιαστεί στη Βουλή.
Πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι η κατάθεση του Εθνικού Φακέλου προς ενημέρωση στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί μέχρι αύριο Παρασκευή, 25 Ιουλίου αν και κάποιοι από τους φορείς που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν αποκλείουν να γίνει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα 1 – 2 ημέρες πριν την κατάθεση της πρότασης στην Ε.Ε
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ
Η πρόταση του ΣΕΔΗΚ που κινείται στα ιδία πλαίσια με εκείνη της Ισπανίας αλλά είναι ανάλογη και προς εκείνη του ΓΕΩΤΕΕ και της Αντιπεριφερειεας Χανίων περιλαμβάνει τρεις Περιφέρειες:«Βοσκοτόπους», «Αροταιείς» και
«Μόνιμες» καλλιέργειες, διευκρινίζοντας ότι ως «Μόνιμες» θα χαρακτηρίζονται «καλλιέργειες μη επιδεχόμενες αλλαγές στη διάρκεια μιας τουλάχιστο 50/ετιας», ενώ θεώρει ότι καλύτερα θα ήταν η αποδοχή μιας Περιφέρειας με το όνομα «Ελαιοκαλλιέργειες» ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις παρερμηνειών.
Το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΣΕΔΗΚ έχει ως εξής:
«Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στον οποίο συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις για τη διαμόρφωση της Εθνικής πρότασης για την νέα ΚΑΠ θεωρεί υποχρέωσή τους να θέσει υπόψη σας τα εξής:
• Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελαιοκομία στην Κρήτη είναι διαχρονικά δεμένος με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα.
• Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει σήμερα απασχόληση στο σύνολο σχεδόν (άνω του 95%) των κατοίκων της Κρήτης που αποτελούν Δημότες των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ.
• Η Ελαιοκαλλιέργεια και ο Τουρισμός αποτελούν σήμερα τους δυο βασικούς οικονομικούς πόρους του νησιού που μάλιστα η Περιφέρεια, οι Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες να τους συνδέσουν συνεργικά μεταξύ τους.
Επομένως είναι φανερό ότι τα Εθνικά μέτρα με τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου του Ελαιοκαλλιέργειας και όχι την υποβάθμιση και εγκατάλειψή της, πράγμα που θα έχει τεράστιες, όχι μόνο τοπικές, αλλά και εθνικές επιπτώσεις.
Στα πλαίσια αυτά κύριοι Υπουργοί, ο ΣΕΔΗΚ, που παρακολουθεί από καιρό τις εξελίξεις για την νέα ΚΑΠ τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο έχει ανησυχήσει τελευταία με διάφορες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για την Περιφερειοποίηση της χώρας εξετάζεται η περίπτωση να γίνουν μόνο δύο Περιφέρειες (Καλλιέργειες και Βοσκότοποι). Έτσι, όμως οι ελαιοκαλλιεργητές που είναι το σύνολο σχεδόν των Δημοτών μας στην Κρήτη, θα ζημιωθούν σημαντικά αφού οι εύλογα υψηλότερες επιδότησες που επι 10/ετίες ελάμβαναν θα περικοπούν δραστικά.
Οπωσδήποτε δεν είναι επίσημα γνωστό το μέσο ύψος της ανά στρέμμα επιδότησης για τις ενισχυόμενες καλλιέργειες. Όμως αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η μέση ενίσχυση για την ελαιοκαλλιέργεια από 152,9 €/στρ. θα μειωθεί με το σχέδιο για δυο Περιφέρειες σε 38,5 ευρώ, τότε οι απώλειες για τους ελαιοκαλλιεργητές όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι τεράστιες και θα προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομία τους αλλά και στην οικονομία του νησιού.
Βέβαια συγκρίνοντας κάποιος, από πρώτη άποψη, τις επιδοτήσεις μεταξύ καλλιεργειών ανά στρέμμα ίσως οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεροληψία υπέρ της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό όμως δεν ευσταθεί για τους εξής λόγους:
(α) Οι ελαιώνες δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, όπως στην περίπτωση των αροτραίων και άλλων καλλιεργειών, αλλά μια μόνιμη εγκατάσταση στην οποία το έδαφος αποτελεί μικρό ποσοστό μόνο, της συνολικής επένδυσης, η οποία απαίτησε 10/ετιες η και αιώνες και μόχθους γενεών για να υπάρξει.
(β) Η δραστική περικοπή των ενισχύσεων των ελαιοκαλιεργητών, ασφαλώς θα προκαλέσει οικονομική αδυναμία τους, τέτοια ώστε να οδηγηθούν σε πώληση του προϊόντος σε χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής και συνακόλουθα στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας
(γ) Η μέση έκταση ανά δικαιούχο ελαιοκαλλιεργητή στην Κρήτη - με βάση τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου που συνέταξε το ΥπΑΑΤ- είναι μόλις 10 στρ. Επομένως η μέση επιδότηση ανά ελαιοπαράγωγο είναι μόλις 1.500 €. που ασφαλώς είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που λαμβάνουν παραγωγοί άλλων ετήσιων καλλιεργειών.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, αλλά και τους ιδιαίτερους διαχρονικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς της ελαιοκαλλιέργειας με τους Μεσογειακούς λαούς, ήδη και οι άλλες μεγάλες Ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ φροντίζουν να διασφαλίσουν τη στήριξη και αναβάθμισή της.
Έτσι λοιπόν η Ισπανία, όπως πληροφορούμαστε υιοθετεί τέσσερις Περιφέρειες: «Βοσκότοπους», «Αρδευόμενες», «Ξηρικές» και «Μόνιμες», κατατάσσοντας προφανώς την Ελαιοκαλλιέργεια στις «Μόνιμες» όπου η ακριβής ανάλυση του όρου μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένταξη και άλλων καλλιεργειών.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι οι Περιφέρειες που πρέπει να προταθούν και από την Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσουν τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά και τη συνέχεια και αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας.
Επομένως η υιοθεσία μιας Περιφερειοποίησης ανάλογης με εκείνη της Ισπανίας, που θα περιλαμβάνει «Βοσκοτόπους», «Αροτραίες» και «Μόνιμες» καλλιέργειες, που είναι ανάλογη και με την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους ελαιοκαλλιεργητές, εφόσον διευκρινιστεί ότι ως «Μόνιμες» θα χαρακτηρίζονται «καλλιέργειες μη επιδεχόμενες αλλαγές στη διάρκεια μιας 50/ετίας».
Προφανώς, ακόμη καλύτερα θα ήταν η αποδοχή μιας Περιφέρειας με το όνομα «Ελαιοκαλλιέργειες» ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις παρερμηνειών».
Καταλήγοντας ο ΣΕΔΗΚ εκφράζει την ελπίδα ότι «οι διευκρινήσεις και προτάσεις μας θα γίνουν κατανοητές και αποδεκτές, σας ευχαριστούμε από πρώτα και σας γνωρίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε πρόσθετες διευκρινήσεις εάν αυτό απαιτηθεί».
Το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ απευθύνεται σττον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεράσιμο Καρασμάνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρη Κουκουλόπουλο, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Σύνδεσμο Ανάδειξης Κρητικού Ελαιόλαδου, τους Δήμους Κρήτης - Μέλη ΣΕΔΗΚ κ.ά.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα