30 Σεπ 2014

Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

Ενεργειακός και οικονομικός κόμβος, που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πρωταγωνιστήσει είναι η Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε στο Ηρακλειο με τη συμμετοχή Αράβων, Παλαιστίνιων, Τούρκων και Ελλήνων επιστημόνων. Τα πλούσια κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί νοτίως του νησιού έχουν καταστήσει ντε φάκτο κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου το νησί.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στον γεωπολιτικό πρωταγωνιστικό ρολο που μπορεί να παίξει η Κρήτη και η Ελλάδα σε μια ταραγμένη περιοχή, όπως είπε ο καθηγητής κ. Στεργίου εκ των οργανωτών του συνεδρίου που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο «The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνης Φώσκολος ανέφερε πως τα κοιτάσματα είναι μεγαλύτερα από όσα αρχικά είχε υπολογίσει και εκτίμησε ότι σε πέντε χρόνια θα αποδώσουν έσοδα. «Σε 5 χρόνια θα έχουμε έσοδα από τα κοιτάσματα της Κρήτης» είπε και τόνισε ότι οι εκτιμήσεις που παρέδωσε στον πρωθυπουργό πριν από 2 χρόνια ήταν μετριοπαθείς ενώ σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα αρχίσει να εισπράττει όταν ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Μάλιστα όπως τόνισε για κάθε κοίτασμα βεβαιωμένο η επένδυση θα είναι τα 25 δις δολλάρια.
Ο κ. Φώσκολος τόνισε ότι τα έσοδα θα είναι πολύ μεγάλα από τις επενδύσεις που θα γίνουν και ότι η γενιά των 300 και 500 ευρώ σε λίγο καιρό θα αποτελεί παρελθόν για την χώρα.
«Στο Ιόνιο εντόπισαν τεράστιες ποσότητες, για την Κρήτη δεν μιλάνε με αριθμούς, αλλά το συγκρίνουν με την Κύπρο που τα πετρώματα είναι τα ίδια» τόνισε.
Ο κ. Φώσκολος, στην ομιλία του χθες το απόγευμα στην τρίτη συνεδρία παρουσίασε την πορεία παραγωγής πετρελαίου, η οποία μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η Ευρώπη προμηθεύεται πετρέλαιο από τη Ρωσία και τη Βόρειο Αφρική, ποσότητες, όμως που δεν αρκούν για να καλύπτουν ες αεί τις ανάγκες της. Αφού ο καθηγητής εξήγησε τα προβλήματα που προκύπτουν από την ενδεχόμενη εισαγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως η παραγωγή στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα αποτελέσει μονόδρμο τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα έχει περισσότερα αποθέματα υδρογονανθράκων από την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο, ενώ έχει λιγότερα από την Αίγυπτο. Ο κ. Φώσκολος ανέφερε πως η νότια Κρήτη έχει 3.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και το Ιόνιο τουλάχιστον 500.
«Αν, λοιπόν, η Ελλάδα εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, τότε μετά το 2020 θα μπορεί να παράγει 116 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Τότε, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον 30 χρόνια» κατέληξε.
ΚOΜΒΟΣ Η ΚΡHΤΗ
Τον ξεχωριστό ρόλο της Κρήτης τα επόμενα χρόνια ανέφερε και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη «Με τις γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες της εταιρείας PGS να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και με την πολύ πρόσφατη (μόλις από 8 Αυγούστου) Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης, ολοκληρώνεται ένα στάδιο και αρχίζει να αποκτά προοπτική και χρονικό ορίζοντα η ανίχνευση, ο εντοπισμός και η εξόρυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κρήτης» τόνισε και συνέχισε:
«Λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε έναν πολύ δυναμικό ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαμορφώνουν έναν ισχυρό-στρατηγικό ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα, ο οποίος όπως είναι ευνόητο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησης του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω Κύπρου, αλλά και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, αποδεικνύει τη σημασία του προαναφερθέντος ενεργειακού άξονα των τριών χωρών».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Αντίθετος με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο συνέδριο που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Truman της Ιερουσαλήμ, εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Μάλιστα, υποστηρίζει πως το εν λόγω Ινστιτούτο είναι φορέας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και αποδίδει και σε αυτό μερίδιο ευθύνης, χαρακτηρίζοντάς το «κέντρο διαμόρφωσης» για τις πολιτικές της κυβέρνησης στο Ισραήλ με τις καταστροφικές πρόσφατες συνέπειες.
Συγκεκριμένα ο κ. Κριτσωτάκης στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:
«Η Περιφέρεια Κρήτης «στηρίζει το συνέδριο με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Truman της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).
Γνωρίζει άραγε η Περιφέρεια αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ότι το Ινστιτούτο Τρούμαν είναι ένας φορέας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο, όπως κι άλλοι ισραηλινοί θεσμοί που είναι συνένοχοι στις πολιτικές της κυβέρνησής τους, είναι αντικείμενο διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ, αφού χαρακτηρίζεται ως το κατεξοχήν κέντρο διαμόρφωσης και παραγωγής της σιωνιστικής ατζέντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ισραήλ και έχει σταθερή και μακρόχρονη συνεργασία με το σιωνιστικό στρατό της χώρας; Ότι ακόμα και στην πρόσφατη θηριωδία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στάθηκε στο πλευρό του ισραηλινού στρατού διεξάγοντας καμπάνιες αλληλεγγύης και ενθαρρύνοντας τα στρατεύματα που σκότωναν αμάχους στην Παλαιστίνη;
Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Μεσογείου δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης υπονομεύει ευθέως αυτήν την προοπτική.
Δεν είμαστε αντίθετοι στη διεξαγωγή των συνεδρίων στο τόπο μας αλλά για όλους τους προαναφερόμενους λόγους καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης να αποσύρει τη στήριξή της στο συνέδριο αυτό και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να διακόψει κάθε συνεργασία με πανεπιστήμια κι άλλα ιδρύματα του Ισραήλ ως στοιχειώδη έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και ως συνεισφορά στον αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής από το Ισραήλ, της αποικιοκρατίας και της πολιτικής του απαρτχάιντ».

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα