30 Οκτ 2014

Κλείνει η χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό - Ο προγραμματισμός και οι προβλέψεις για το 2015

Απόλυτα ικανοποιημένος από την τουριστική σεζόν που πλέον έχει φτάσει στο τέλος της είναι ο κλάδος των ξενοδόχων, αφού σε συνέχεια του 2013, το 2014 η Ελλάδα κατάφερε να προσεγγίσει και να ξεπεράσει ακόμα το όριο των 20 εκ. τουριστών. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα «δίδυμο» εξαιρετικών ετών για τον τουριστικό τομέα, που αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2015, μπορεί να επεκταθεί, βάζοντας τον πήχη στα ίδια ή και ψηλότερα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το τουριστικό συνάλλαγμα ξεπερνά το ένα δις ευρώ, προκαλώντας ικανοποίηση στον κλάδο.
Στο Ρέθυμνο, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως λόγω των ρωσικών «κανονιών». Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων, Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στον Team FM, σημείωσε: «Από ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουμε τα 20 εκ. τουρίστες. Φαίνεται, δε, πως ξεπερνάμε και το 1 δις ευρώ στον τζίρο, στο τουριστικό συνάλλαγμα. Και το κυριότερο από όλα και καλώς εχόντων των πραγμάτων και χωρίς καραμπόλες, θα έχουμε τρίδυμη χρονιά του χρόνου».
Οι απώλειες από την ρωσική αγορά αντισταθμίστηκαν από άλλες βασικές αγορές, της Κεντρικής Ευρώπης, και ιδιαίτερα τους Γερμανούς. «Ειδικά τον Μάρτιο, μετά την έκθεση της Μόσχας, ήμασταν σίγουροι ότι θα έχουμε λιγότερους ρώσους, όμως ξέραμε ότι το κομμάτι το δικό τους θα το αναπληρώσουν οι κεντρικό-ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι από ό,τι φαίνονται ενδιαφέρονται πολύ για την Ελλάδα και αρχίζουν και μας συμπαθούν ξανά.
Οι Γερμανοί είναι ένας λαός που άγεται και φέρεται από την πολιτική τους εξουσία, αλλά και από τον τύπο. Στην αρχή φάνηκε ότι τους παραπλάνησαν. Στη συνέχεια, κάποιοι εξακολουθούν να παραπλανούν, αλλά οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα, είδαν την πραγματικότητα και διαπίστωσαν ότι είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που τους έλεγαν», σημείωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
«ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τα «κανόνια» των Ρώσων tour operators έπληξαν ξενοδόχους και στο νησί, αλλά φυσικά και τους ίδιους τους τουρίστες. Γι’ αυτό σήμερα η συγκεκριμένη αγορά παραμένει υποτονική και οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν περιμένουν πολλές κρατήσεις πριν από την αρχή της επόμενης σεζόν. Εκτιμάται ότι το 2015 οι Ρώσοι που θα θελήσουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, θα προτιμήσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Τώρα οι ρώσοι είναι διστακτικοί να κλείσουν οποιοδήποτε πακέτο. Γι’ αυτό αναμένουμε την τελευταία στιγμή κρατήσεις από τη Ρωσία πάρα πολλές. Ελπίζουμε ότι θα ανακάμψουν, γιατί είναι πελάτες πιο ελπιδοφόροι από τους υπόλοιπους, τουλάχιστον από τα περσινά στοιχεία αυτό φαίνεται. Παρά το ότι το ρούβλι έχει καταβαραθρωθεί, ελπίζουμε ότι όταν κατασταλάξει η κατάσταση θα επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι».
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μετά το κλείσιμο της σεζόν, ξεκινάει το «στοίχημα» της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις. Η χρονιά αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα με την έκθεση του Λονδίνου, όπου θα συμμετέχει και η Περιφέρεια και το Ρέθυμνο. Η έκθεση του Λονδίνου είναι κάθε χρόνο η πρώτη «στάση» του κρητικού τουρισμού με τελευταία αυτή της Μόσχας. Ενδιάμεσα το Ρέθυμνο και η Κρήτη θα συμμετέχουν στο Βερολίνο, στη Σαγκάη, αλλά και οι ρεθυμνιώτες ξενοδόχοι θα πάνε σε εκθέσεις στις Σκανδιναβικές χώρες (Όσλο, Ελσίνκι, Στοκχόλμη) και άλλες περιφερειακές εκθέσεις.
ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ο κρητικός τουρισμός στοχεύει παράλληλα σε νέες αγορές. Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές, που θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κρήτη. Μάλιστα, εκτός από τον τουρισμό των κινεζικών γάμων, που ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα, κινέζοι tour operators έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για το νησί μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, η Κρήτη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αφού οι Κινέζοι είναι λάτρεις της ιστορίας και ενδιαφέρονται λιγότερο για ήλιο και θάλασσα, σημείο στο οποίο το νησί υπερτερεί.
Παράλληλα, οι Έλληνες και κρητικοί φορείς «βλέπουν» και προς τη Βραζιλία (!), αλλά και προς την Ινδία, δύο αγορές τις οποίες οι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ελπιδοφόρες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
goodnet

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα