30 Νοε 2014

Κώστας Λινοξυλάκης 1933 – 2014

Διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπαιζε στη θέση του κεντρικού αμυντικού και διακρίθηκε για το δυναμικό του παιγνίδι. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.

Ο Κώστας Λινοξυλάκης γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1933 στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου, αλλά μεγάλωσε κι έμαθε μπάλα στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από τον Αστέρα Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) αμέσως μετά τον πόλεμο, αφού προηγουμένως είχε δοκιμαστεί και απορριφθεί από τον Παναθηναϊκό.

Το 1951 οι «πράσινοι» επανόρθωσαν το λάθος τους και τον ενέταξαν στο δυναμικό τους. Με το τριφύλλι στο στήθος αγωνίστηκε έως το 1963, οπότε κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, σε 101 αγώνες πρωταθλήματος Α’ Εθνικής (7 γκολ) και σε 5 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε αγώνες Κυπέλλου σημείωσε 5 γκολ. Με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) κι ένα κύπελλο (1955).

Φόρεσε 28 φορές τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 13 Δεκεμβρίου 1950 στον αγώνα με τη Β’ ομάδα της Γαλλίας (0-1) για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε το μοναδικό του γκολ στη νίκη 2-1 επί του Ισραήλ για το προολυμπιακό τουρνουά στις 6 Μαρτίου 1960. Υπήρξε, επίσης, μέλος της ολυμπιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.

Το 1956 ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι Άσσοι του Γηπέδου» (γνωστή και με τον μεταγενέστερο τίτλο της «Κυριακάτικοι Ήρωες»). Μετά τη Μεταπολίτευση διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Λινοξυλάκης πέθανε στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 81 ετών.

Σε συλλογικό επίπεδο
Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, από το 1950 έως το 1963. Συμμετείχε σε 101 αγώνες πρωταθλήματος με τους "πράσινους", σκοράροντας 7 τέρματα στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο, ενώ αγωνίστηκε και πέντε φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) και ένα κύπελλο (1955).


Στην Εθνική Ελλάδας
Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1950, όταν επιλέχθηκε από τον τότε εκλέκτορα της Εθνικής Κώστα Νεγρεπόντη να συμμετάσχει στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Β' ομάδας της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Συνολικά με τη γαλανόλευκη φανέλα αγωνίστηκε σε 28 αγώνες σκοράροντας μια φορά. Υπήρξε επίσης μέλος της ολυμπιακής εθνικής ομάδας που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του Ελσίνκι το 1952.

Το 1956 συμμετείχε στην ταινία "Οι άσσοι του γηπέδου" (γνωστή και ως "Κυριακάτικοι Ήρωες"), στο πλευρό σημαντικών ποδοσφαιριστών της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μουράτης, ο Λάκης Πετρόπουλος, ο Στάθης Μανταλόζης, ο Κώστας Πούλης και άλλοι.


Μια ακόμα μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών αγωνιζόμενος στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Στον Παναθηναικό ήρθε το 1950 και αγωνίστηκε στην ομάδα για δεκατρία χρόνια. Ελαβε μέρος σε 101 αγώνες πρωταθλήματος  Ά Εθνικής σημειώνοντας 7 γκολ. Σε αγώνες Κυπέλλου σημείωσε 5 γκολ και αγωνίστηκε σε 5 ευρωπαικά παιχνίδια. Ο Κώστας Λινοξυλάκης εκτός από σπυδαίος ποδοσφαιριστής, είναι και μία κορυφαία προσωπικότητα της αθλητικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Με την φανέλλα του Παναθηναϊκού κέρδισε 4 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας.

Το 1956 συμμετείχε στην ταινία «Οι άσοι του γηπέδου» (γνωστή και ως «Κυριακάτικοι Ήρωες»), στο πλευρό σημαντικών ποδοσφαιριστών της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μουράτης, ο Λάκης Πετρόπουλος, ο Στάθης Μανταλόζης, ο Κώστας Πούλης και άλλοι.


                 
Ο Λινοξυλάκης ήταν επίσης, επί σειρά ετών Δημοτικό Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση: «Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του Κώστα Λινοξυλάκη, θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου και επί σειρά ετών Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου στο Δήμο Αθηναίων.

Ο εκλιπών υπήρξε ίνδαλμα της δεκαετίας του '50, μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού, της ομάδας της Αθήνας, και της Εθνικής Ελλάδας, και παρ' όλα αυτά παρέμεινε ένας σεμνός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Ως Δημοτικός Σύμβουλος υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια την πόλη της Αθήνας. Ο Οργανισμός εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στους οικείους του».

ΠΗΓΗ: sansimera /el.wikipedia / pao / sentragoal 

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα