27 Νοε 2014

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Ιεράπετρας έχει ρίξει άγκυρα το φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι που βρέθηκε την Τρίτη να πλέει ακυβέρνητο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, έπειτα από μηχανική βλάβη.
Οι 700 παράτυποι μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό θα μεταφερθούν κατά ομάδες στην ξηρά με λέμβους.
Το πλοίο BARIS είναι μήκους 77 μέτρων και μεταφέρει 700 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι, αφού περάσουν από ιατρικό έλεγχο, αναμένεται να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο «Μάρκος Φωνιαδάκης» της Ιεράπετρας.
Στους παράτυπους μετανάστες έχουν παρασχεθεί, πάνω στο φορτηγό πλοίο, νερό και ξηρά τροφή ενώ ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε απο το πλοίο μια έγκυο η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Την ρυμούλκηση του BARIS ανέλαβε η «φρεγάτα» Υδρα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του ύψους των κυμάτων που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, με ταχύτητα 3,4 μιλίων την ώρα.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για Αφρικανούς μετανάστες που ως προορισμό είχαν την Ιταλία, τελικά διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, συγκεκριμένα τη Μερσίνα, και οι μετανάστες προέρχονταi από τη Συρία.
Οπως δήλωσαν Ελληνες αξιωματούχοι η διάσωση είναι μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Γύρω από το ακυβέρνητο πλοίο έσπευσαν τέσσερα εμπορικά πλοία και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο Super Puma. Για τον άρτιο συντονισμό της επιχείρησης, διασώστης είχε προσγειωθεί από το ελικόπτερο στο πλοίο, όπου επικρατούσε πανικός.
O γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, που μετέβη στην Ιεράπετρα ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα