16 Δεκ 2014

Στο επίκεντρο ζητήματα της κτηνοτροφικής παραγωγής

Συνάντηση με αντιπροσωπεία από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους του νομού πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές του πρωτογενή τομέα, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων των συλλόγων.
Κύριο θέμα συζήτησης υπήρξε η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και με την επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας μας, για τα οποία τέθηκε η ανάγκη για την σωστή αποτύπωση των επιλέξιμων εκτάσεων που διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα κατανομής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί λίγες μέρες πριν τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την ομαλή διεξαγωγή των πληρωμών μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επικοινώνησε εκ νέου με τη διοίκηση του Οργανισμού και με στελέχη του Υπουργείου, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και να σταματήσει η αγωνία των παραγωγών. Έτσι, ως προς το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα λύνεται συνολικά, δεδομένου ότι από 1/1/2015 τίθεται σε ισχύ η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την ελληνική Βουλή.
Ως προς την ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου, τονίστηκε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας και ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα διορθώσεων στα τεμάχια των παραγωγών που προέκυψαν από τη διαφοροποίηση των ενοτήτων, ενώ παράλληλα υλοποιείται η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την άμεση ενημέρωση και επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την υποχρεωτική αυτή νέα διαδικασία. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, στην Κρήτη δεν παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται μεγάλος όγκος παραγωγών.
Στο συγκεκριμένο σημείο ο κ. Κεφαλογιάννης διαμαρτυρήθηκε έντονα, διεκδικώντας να ληφθεί μέριμνα ώστε να πληρωθούν και όλοι οι κτηνοτρόφοι που δεν εισέπραξαν την πρώτη δόση. Έπειτα, συνέχισε τονίζοντας πως οι όποιες αλλαγές έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί έγκαιρα και όχι λίγες μέρες πριν τις πληρωμές, έτσι ώστε να δουλέψουν οι ενώσεις και οι παραγωγοί πάνω στο νέο υπόβαθρο και να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των πληρωμών για τους νέους αγρότες, με το συνολικό ποσό για το Ρέθυμνο να ανέρχεται στα 3.965.750,00 € και να αφορά 300 δικαιούχους που δώσουν νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα του νομού.
Επιπρόσθετα, μετέφερε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου που αφορούν την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 και την καταβολή του 2014,την ομαλή ολοκλήρωση της πληρωμής για την ενιαία ενίσχυση, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση των ενισχύσεων για τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και την άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό.
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προκύπτουν για τον κτηνοτροφικό τομέα από τη νέα ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι, μεταξύ άλλων, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές για να συνεχιστεί η καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ οι άμεσες ενισχύσεις αυξάνονται κατά 6% και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και η παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου γάλακτος περιλαμβάνονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα