28 Ιουλ 2015

Στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα του Γ. Βαρουφάκη - Ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε σχέδιο περι δραχμής λένε κυβερνητικοί κύκλοι

Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη του πρώην υπουργού Οικονομικών με Βρετανούς επενδυτές, για το οποίο έγραψε η Καθημερινή, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF. Το ηχητικό είναι από τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου και δημοσιεύεται με την άδεια του κ. Βαρουφάκη.

Κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πρώην υπουργού σημειώνουν ότι αυτό που πλέον καθίσταται ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή.

Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ηχογράφηση, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να δηλώνει πως μια κλειστή ομάδα σχεδίασε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή σε περίπτωση τραπεζικής αργίας. Το σύστημα θα ήταν συνδεδεμένο με τα ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων και θα περιελάμβανε την έκδοση κωδικών πρόσβασης για όλους, προκειμένου να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συναλλαγές.

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπήρξαν στην άσκηση μιας ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούσαν οι δανειστές. Κάνει μάλιστα ευθεία αναφορά στη Γ.Γ Εσόδων, για την οποία δηλώνει ότι ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Μάλιστα, επικαλείται τον ασφυκτικό αυτό έλεγχο ως την αιτία που έπρεπε να επινοηθεί τρόπος να σχεδιαστεί το Σχέδιο Β χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη της Γ.Γ Εσόδων.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.


Ο κ. Βαρουφάκης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του ιστολόγιο του στην οποία αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης.
[…]
Στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ότι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει.»

Ανακοίνωση εξέδωσε από την πλευρά του και ο καθηγητής James K. Galbraith , στην οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι η ομάδα εργασίας πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή προωθούσε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. «Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην διαδοθεί οτιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας. Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο σάλο που έχει προκληθεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών έγραψε στο twitter: Ουδέν σχόλιο για τα όσα αντιφατικά λέει και κάνει ο Βαρουφάκης».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα όσα αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με εναλλακτικό σχέδιο που είχε για την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, κατέθεσαν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το ίδιο θέμα.

Συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάνουν λόγο για καθαρή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, γνώριζε για τα όσα αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, όπως και ο Πάνος Καμμένος. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος, και θα πρέπει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά, αλλά να φέρει και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που αποφάσισε να διώξει τον κ. Βαρουφάκη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Απαντήσεις ζητά και το Ποτάμι. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα εξωφρενικά σχέδια του κυβερνητικού λόμπι της δραχμής και ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του. Οι τυχοδιωκτισμοί που οδηγούν σε εγκλήματα δεν είναι κομματικά μυστικά και δεν μπορούν να καλύπτονται.

Για «νέο σίριαλ» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή σε σχόλιό της για τις εξελίξεις. «Η περίπτωση Βαρουφάκη θα ήταν μία κωμωδία που θα προσέφερε άφθονο γέλωτα, αν το πρόσωπο αυτό δεν διαχειριζόταν για μήνες τις τύχες της Ελλάδος, αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα» αναφέρει.

Ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης, δηλώνει το ΚΚΕ. «Βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, είτε αυτό είναι το σχέδιο Α της κυβέρνησης είτε αυτό είναι το λεγόμενο σχέδιο Β των πρώην υπουργών της, είναι η χρεοκοπία του λαού, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι είχε σχέδιο Β. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να σιωπά και να κρύβεται. Είναι ώρα να απολογηθεί στη Βουλή και στους πολίτες για το plan b και να απαντήσει αν δεσμεύεται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», σημειώνεται.

Στη Βουλή οι μηνυτήριες αναφορές

Τέλος, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, βάσει της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία» Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παν. Γιαννόπουλο.

Με τις δυο αυτές αναφορές, ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα