17 Σεπ 2015

Σύροι πρόσφυγες «εγκλωβισμένοι» εδώ και 17 μήνες στη Νέα Χώρα

Σε απόγνωση ο ξενοδόχος που αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο φυλάκισης
Καταγγελτικός και επεξηγηματικός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, έχοντας φτάσει στα όρια της απόλυτης οικονομικής καταστροφής, είναι ο Χανιώτης ξενοδόχος που από τον Απρίλιο του 2014 έως και σήμερα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το σκληρό όσο και απρόσωπο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ελληνικό κράτος και ο οποίος αναζητά να βρει μια οριστική λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους Σύρους μετανάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο του εδώ και 17 μήνες.
Ολο αυτό το διάστημα δεν έχει λάβει όχι μόνο κάποια οικονομική αμοιβή αλλά ούτε μια διαβεβαίωση από κανένα επίσημο κρατικό φορέα για την αποζημίωσή του. Μιλώντας στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ο κ. Μανόλης Βολικάκης μάς εκθέτει ένα μικρό μόνο μέρος της πολυπλοκότητας της υπόθεσης της οικογένειάς του, που κυρίως έχει να κάνει με το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό κράτος και τις αντικρουόμενες συναρμοδιότητες φορέων, υπουργείων, κ.λπ. που έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς ακάλυπτος και σε σημείο απόλυτης παραφροσύνης. Στην περίπτωση του κ. Βολικάκη τίθεται θέμα ακόμη και προσωποκράτησης εξαιτίας όχι του ίδιου αλλά των παραλείψεων του κράτους. Αναφορικά με την υπόθεση σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε δεχθεί -μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια- να φιλοξενήσει για 2-3 ημέρες 145 Σύρους (εκ των 345 προσφύγων) που είχαν ναυαγήσει νοτίως της Παλαιόχωρας
• Τι ακριβώς συμβαίνει και δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα με τους Σύρους…
Παρόλη τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, εκεί στα υπουργεία φαίνεται ότι απλά αδιαφορούν ή απλά αποποιούνται των ευθυνών τους. Και φανταστείτε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε απευθυνθεί σε 3 διαφορετικούς πρωθυπουργούς συμπεριλαμβανομένης και της κας Θάνου, και φυσικά σε δεκάδες υπουργούς, υφυπουργούς νυν και τέως, βουλευτές νυν και τέως, ακόμη και στον κ. Αβραμόπουλο. Απαντήσεις που θα λύσουν το πρόβλημά μας όμως δεν έχουμε λάβει.
• Πώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα και οι Σύροι μετανάστες βρίσκονται ακόμη στο ξενοδοχείο σας εδώ και 17 μήνες, δίχως εσείς να έχετε αποζημιωθεί;
Τον Απρίλιο του 2014 μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε για 2-3 ημέρες 145 Σύρους με πλήρη σίτιση και διαμονή. Ομως οι μέρες περνούσαν και τελικά από αδυναμία των κρατικών φορέων οι 2-3 ημέρες έχουν γίνει 17 μήνες. Κι εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε μία δραχμή από κανένα.
• Εξηγήστε μας πώς συνέβη αυτό…
Πρέπει να σας πω ότι έχει δημιουργηθεί ένας απίστευτος φαύλος κύκλος που έχει προκύψει λόγω μιας σειράς ενεργειών που οι μόνοι που δεν ευθυνόνται είμαστε εμείς. Κατ’ αρχήν, με την περίπτωση των συγκεκριμένων ανθρώπων ασχολήθηκαν περισσότερο λόγω αρμοδιότητάς τους τότε δύο Υπουργεία ελλείψει της σημερινής Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Τότε ήταν υπεύθυνα το Προστασίας του Πολίτη και το Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ομως, προσέξτε, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι για να τύχουν προστασίας των συγκεκριμένων υπουργείων έπρεπε να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, κάτι που οι ίδιοι δεν ήθελαν να πράξουν αφού αυτοί δεν ήθελαν να μείνουν στη χώρα μας. Ηθελαν να πάνε σε χώρες όπου υπάρχει αυξημένη κοινωνική μέριμνα και προστασία αφού εδώ θα καταλήγαν στα παγκάκια της Ομόνοιας, κάτι που δεν ήθελαν να συμβεί στις οικογένειές τους.
Κάπως έτσι “ξέφυγε” αυτό το θέμα, και παρέμειναν στα ξενοδοχεία μας με δεδομένο ότι δεν τους υποχρέωσε κανένας να φύγουν. Ανέλαβε τότε το 2014 η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια να λύσει το θέμα. Αυτοί είπαν για δυο τρεις μέρες, οι μέρες πέρασαν, ανέλαβε η Υπηρεσία πολιτικού Ασύλου ως όφειλε, ήρθε στα ξενοδοχεία μας μαζί με διάφορες Μ.Κ.Ο., αλλά και άλλες συλλογικότητες και οργανισμούς που βοηθούν σε ανάλογες περιπτώσεις αυτούς τους ανθρώπους. Ηρθαν, έκαναν τις διακοπές τους απ’ ό,τι φαίνεται, είπαν τα ελάχιστα ως προς τα νομικά θέματα και από κει και πέρα δεν έδωσαν καμία άλλη σημασία. Αδιαφόρησαν και παραίτησαν τους Σύρους μετανάστες στην τύχη τους αλλά μαζί με αυτούς κι εμάς… Εμείς βέβαια ζητούσαμε επίμονα και επισημαίναμε προφορικά και με επιστολές μας ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε ελέγχους των Υπηρεσιών του Κράτους και ότι οφείλουν να μας δοθεί σχετική σύμβαση, αφού έχει ξεφύγει χρονικά η κατάσταση, για να είμαστε καλυμμένοι σε τυχόν ελέγχους. Μας διαβεβαίωναν ότι θα μας δοθεί σύντομα, χωρίς όμως ποτέ μέχρι τώρα να το έχουν πράξει εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης ανάληψης ευθύνης από αρμόδιο φορέα».
• Ποιες ήταν οι ενέργειες των τότε αρμόδιων Υπουργείων;
Είχαν κατέβει κλιμάκια από την Αθήνα τότε για να ελέγξουν την κατάσταση. Μάλιστα εδώ ακριβώς επιτρέψτε μου να σας αναφέρω για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το κράτος. Με τα κλιμάκια αυτά που σας ανέφερα και συγκεκριμένα με αυτό του Υπουργείου Εργασίας είχε κατέβει μετά από λίγο καιρό και η κα Χριστοδουλοπούλου, ως συντονίστρια του τμήματος δικαιωμάτων κ.λπ. Επισκέφθηκε τα ξενοδοχεία μας προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την καταλληλότητα των χώρων, για τη παραμονή αλλά και για τη σίτιση των μεταναστών, κάτι που έγινε. Ολα ήταν εντάξει από μέρους μας. Η ίδια λοιπόν τότε μάς είχε διαβεβαιώσει -διότι είχε ξεκινήσει το πρόβλημα- ότι θα μεριμνούσε και θα πίεζε από τη θέση της ώστε να επιλυθεί το θέμα μας και μάλιστα μάς έλεγε ότι σίγουρα θα εξευρεθεί λύση. Ομως, μετά που ορκίστηκε υπουργός δήλωνε αναρμόδια. Μάλιστα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μάς παρέπεμπε στα 4 προηγούμενα συναρμόδια Υπουργεία αφού ισχυριζόταν ότι αυτή είχε την ευθύνη “από δω και πέρα”. Να προσθέσω ότι τότε ακόμη και Εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές δεν παρενέβησαν κι ενώ γινόταν λόγος για να παρέμβουν. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή από τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον κ. Σταθάκη. Στη Βουλή δε, έχουν ασχοληθεί 3-4 φορές, υπάρχουν όλα τα στοιχεία και στον φάκελό που σας έχω καταθέσει!
• Για πείτε μου σε τι φάση βρίσκεστε τώρα…
Είναι η απόλυτη παραφροσύνη αυτό που ζούμε, η απόλυτη τρέλα. Πλέον βρισκόμαστε με μια 3η Κυβέρνηση ενώ θα έχουμε σύντομα και 4η και λύση δεν πρόκειται να βρεθεί. Να σας πω ότι οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές εδώ και 17 μήνες. Εχουν εκπνεύσει δύο τουριστικές περίοδοι και με δεδομένο ότι έρχεται και το 2016 και πρέπει τα ξενοδοχεία μας να καταστούν τουλάχιστον λειτουργικά μήπως καταφέρουμε, μήπως προλάβουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιους τουριστικούς πράκτορες, προκειμένου να δούμε πώς θα δρομολογηθεί το επόμενο έτος, εμείς δεν μπορούμε να πράξουμε τίποτα. Πέραν τούτου τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί καταστροφές. Χρειάζονται υπέρογκα ποσά για να μπορέσουν να γίνουν οι όποιες επιδιορθώσεις απαιτούνται. Χρήματα δεν έχουμε πάρει ούτε μία δραχμή, δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχουμε δουλέψει. Χρωστάμε στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, το ΦΠΑ, κ.ά…».
• Εχετε αναφέρει ότι αντιμετωπίζετε και θέμα κατάσχεσης της περιουσίας σας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Ναι, βέβαια. Είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα απ’ οτιδήποτε άλλο, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με κατάσχεση της περιουσίας μας ή ακόμα και στη φυλακή. Κι αυτό διότι έχοντας παρέλθει το 2014, και το 2015, τίθενται προβλήματα που πρέπει να “κουμπώσουν” οι φορολογικές μας δηλώσεις. Π.χ. αν κόψουμε ένα τιμολόγιο θεωρώντας ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη επειδή αυτή έδωσε την εντολή (σ.σ. να έρθουν στα ξενοδοχεία μας οι 145 πρόσφυγες τον Απρίλιο του 2014), δεν μπορούμε να το πράξουμε αφού τόσο με έγγραφά τους όσο και προφορικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων μας δηλώνουν ότι η Περιφέρεια δυστυχώς δεν είναι αρμόδια και ότι κακώς ενδεχομένως έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση! Ετσι, κινδυνεύουμε αυτό το τιμολόγιο που είναι υψηλό το ποσό και που θα περιέχει το ΦΠΑ να καταστεί ληξιπρόθεσμο, να έχει προσαυξήσεις, οι προσαυξήσεις αυτές να γίνουν κεφάλαιο, το κεφάλαιο αυτό να γίνει απαιτητό από την Εφορία, η Εφορία να πρέπει να κινήσει τη διαδικασία της κατάσχεσης κι ενδεχομένως της φυλάκισης. Φαντάζεστε λοιπόν περί τίνος πρόκειται.
Είμαστε χωρίς χρήματα, αφού δεν έχουν δώσει μία δραχμή και δεν μας έχουν αποζημιώσει, εκτεθειμένοι με τα τιμολόγια -προς τα πού να τα κόψουμε;- κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να μας διευκρινίσει για το τι πρέπει να κάνουμε. Στο τέλος, απ’ όλη αυτή τη διαδικασία κινδυνεύουμε ως οικογένεια να μείνουμε με τρία ξενοδοχεία κατεστραμμένα, με υπέρογκα ποσά που απαιτούνται τώρα για να φτιαχτούν οι επιχειρήσεις ώστε να είναι έτοιμες για την τουριστική σεζόν 2016! Δίχως έσοδα -δεν έχουμε δουλέψει καθόλου ούτε η καφετέρια, ούτε το εστιατόριο- με κλειστές τις ηλεκτρονικές μας κρατήσεις και από πάνω -για ευχαριστώ- να βρεθείς και στη φυλακή… Σου ’ρχεται να τρελαθείς.
•Τι ζητάτε πλέον;
Βλέπουμε τους τελευταίους αυτούς μήνες ότι όλοι οι μετανάστες που έφτασαν είτε στο Λασίθι, είτε στη Παλιόχωρα είτε στη Γαύδο ακόμη και στη Σάμο ή στη Μυτιλήνη κ.λπ., το κράτος με τον ένα ή άλλο τρόπο μπόρεσε και τους διαχειρίστηκε. Κι αυτοί ήταν χιλιάδες. Με τη δική μας υπόθεση όμως παρόλο που είμαστε -αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι- η πιο παλιά περίπτωση, δεν έχουν ενεργήσει ως όφειλαν. Κανένας ακόμη και τώρα δεν έχει ενσκύψει στο πρόβλημά μας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς γίνεται και για τους χιλιάδες εκείνους μετανάστες να υπάρχουν κονδύλια για να τους διαχειριστούμε ως χώρα, και μ’ εμάς να μην μπορεί να γίνει τίποτα; Αυτό είναι ένα ακόμη ερώτημα – παράπονο. Επιζητούμε να είμαστε νόμιμοι. Θέλουμε να κόψουμε τα τιμολόγιά μας, θέλουμε να αποδώσουμε τους φόρους μας, θέλουμε να κλείσουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις. Εχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών εγγράφως ζητώντας τους να μας απαντήσουν σε όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν εκτός του οικονομικού και μάλιστα τους ζητήσαμε να διαμεσολαβήσει ως αρμόδιος υπουργός, τότε ο κ. Βαρουφάκης προκειμένου να μας πει πού κατά τη γνώμη του πρέπει να κοπεί το τιμολόγιο ώστε να μπορέσουμε να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες. Δυστυχώς δεν έχουν κάνει τίποτα.
Το μόνο που απάντησαν σε μια επιστολή ήταν να υπαχθούμε στις διατάξεις των 100 δόσεων, τίποτα άλλο. Μα το πρόβλημα δεν ήταν αυτό, ούτε ρωτούσαμε αυτό. Ρωτούσαμε πώς θα μπορέσουμε να “κλείσουμε” το ’14, το 15 κ.λπ. Σε αυτά όλα περιμένουμε απαντήσεις. Κι εκεί πρέπει να εστιάσουν όλοι το πρόβλημα πλέον. Οτι ξαφνικά μπορεί να βρεθούμε και φυλακή από πράγματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς. Και ερωτώ εν όψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών, τι έχουν να μας πουν οι τοπικοί βουλευτές νυν και πρώην και μάλιστα έχοντας κάποιοι από αυτούς χρήσει ακόμη και υπουργοί – υπερυπουργοί και που γνωρίζουν το θέμα και το έχουν φέρει και στη Βουλή. Θέλω μια πειστική απάντηση.



Νεκτάριος Κακατσάκης
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα