18 Σεπ 2015

Εντάσεις και αντιδράσεις για το προσφυγικό- Επίσκεψη Κέρι σε Λονδίνο-Βερολίνο

Εντείνει η διεθνής κοινότητα τις διπλωματικές της προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα, που απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο πλαίσιο του τριήμερου ταξιδιού του (18-20 Σεπτεμβρίου) θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ. Στην ατζέντα της συνάντησης τους συμπεριλαμβάνεται η κρίση στη Συρία και το θέμα των προσφύγων. Ο κ. Κέρι θα πάει στο Βερολίνο στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί το νέο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, που θα συζητήσει το σχέδιο Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Τουρκία να κρατήσει στο έδαφός της τους Σύρους πρόσφυγες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τις εικόνες ντροπής στην Ουγγαρία, όπου δείχνουν το ανελέητο ξυλοκόπημα προσφύγων από τις ουγγρικές αρχές στα σύνορα με τη Σερβία, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος. Σημειώνεται ότι η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

Η Σλοβενία διέκοψε την Πέμπτη, την κυκλοφορία των τραίνων στην κύρια γραμμή που την συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τραίνο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα. Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας καταψήφισε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση

Από την άλλη, η Σερβία δηλώνει ότι αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια. Την Πέμπτη, οι αρχές της Κροατίας είπαν πως θα μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα με την Σερβία, αν καταφθάσουν ξανά σε μια μέρα χιλιάδες μετανάστες από τη Σερβία.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα