18 Μαρ 2016

Μέτρα ασφάλειας των περιπατητών στα Λευκά Όρη

- Ίδρυση ομάδας ΕΜΑΚ στις Βρύσες ζήτησε ο δήμαρχος Σφακίων
Προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των πεζοπόρων - περιπατητών στα Λευκά Ορη ζητούν φορείς με αφορμή το περιστατικό διάσωσης του 33χρονου από τη Νορβηγία στα Λευκά Ορη. Επιπλέον, ο δήμαρχος Σφακίων ζήτησε ίδρυση και λειτουργία ομάδας της ΕΜΑΚ με έδρα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βρυσών.
Η προσπάθεια διάσωσης του Νορβηγού εξελίχθηκε σε «Οδύσσεια» στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.
Ο 33χρονος εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια ορεινής πεζοπορίας σε πολύ μεγάλο υψόμετρο μεταξύ του οροπεδίου Ασκύφου και της Ανώπολης στην περιοχή των Σφακίων.
Ύστερα από οκτώ ώρες αναζήτησης, ο 33χρόνος εντοπίστηκε κοντά στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4 με εμφανή συμπτώματα υποθερμίας και εξαντλημένος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Χανίων.
Ωστόσο το νέο περιστατικό στα ορεινά των Χανίων επανέφερε το θέμα της ασφαλούς περιήγησης επισκεπτών στα βουνά της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, ενόψει και της θερινής περιόδου όπου τα κρητικά βουνά επιχειρούν να διασχίσουν δεκάδες ξένοι, κυρίως περιπατητές, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
«Εκτός από το ότι θα πρέπει να φέρουν την κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό, αναγκαίο είναι να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων που διαμένουν για το δρομολόγιο που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά παράλληλα και να ενημερώνονται οι ίδιοι για τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να τους κοιτάζουν μόνο ως πελάτες και να αδιαφορούν για όλα τα άλλα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει μόνοι τους να επιχειρούν να διασχίσουν τα βουνά» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κουρουπάκης.
Σημείωσε, επίσης, ότι εκτός από το γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή με τη μη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, κινητοποιούν και εκθέτουν στον ίδιο κίνδυνο και τις ομάδες διάσωσης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός εκφράζει τις ευχαριστίες του στους διασώστες «οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφεραν και προσέγγισαν τον περιπατητή και τον μετέφεραν περπατώντας πάνω στο χιόνι» και «συγκεκριμένα τους κ.κ. Πλυμάκη Σταύρο, Κοντορινάκη Ανδρέα, Κοκοτσάκη Αλέξανδρο και Νευράκη Στέλιο, πυροσβέστες του πυροσβεστικού κλιμάκιου Βρυσών και τον κ. Μαλινδρέτο Δημήτριο πυροσβέστη Π.Υ. Χανίων». Επίσης τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Κρήτης κ. Μαραγκάκη Ιωάννη, τον Διοικητή Π.Υ. Χανίων κ. Μπουντουράκη Δημοσθένη, τον Αναπληρωτή Διοικητή του κλιμακίου Βρυσών κ. Αργυρόπουλο Σωτήριο για το συντονισμό της επιχείρησης.
Ακόμα ο κ. Ζερβός σημειώνει ότι «για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το δίκαιο του αιτήματός μας για ίδρυση και λειτουργία ομάδας ΕΜΑΚ με έδρα το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά διασώσεων στην Π.Ε. Χανίων και ειδικότερα στον ορεινό όγκο των Λευκών ορέων όπου με βάση τα πραγματικά δεδομένα είναι σε αριθμό τα περισσότερα στην ελληνική επικράτεια.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι με βάση και το χτεσινό περιστατικό εάν η ομάδα διάσωσης καθυστερούσε περιμένοντας την ΕΜΑΚ, που προσήλθε από το Ηράκλειο δεν μπορούσε έγκαιρα πριν νυχτώσει να εντοπίσει και να μεταφέρει τον περιπατητή με αποτέλεσμα τη σχεδόν βέβαιη απώλεια της ζωής του και την έκθεση σε κίνδυνο και των ίδιων των διασωστών.
Πρέπει η πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα ειδικότερα όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».


ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα