23 Μαρ 2016

Η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης: Υπογεννητικότητα, παχυσαρκία και πολλά φαρμακεία

Η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης
Μειωμένη ιατρική περίθαλψη και προβληματική πρόσβαση σε φάρμακα είναι δύο ακόμα από τα ευρήματα της έρευνας της «διαΝΕΟσις»
Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης διαπιστώνει έρευνα της «διαΝΕΟσις», σε συνδυασμό με την ύπαρξη σοβαρών επιπτώσεων στις δομές υγείας και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Μερικά από τα τραγικότερα αλλά ιδιαιτέρως ενδεικτικά συμπεράσματα αφορούν στον αριθμό των γεννήσεων, που από το 2013 έχουν πέσει κάτω από τις 100.000 ετησίως –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας-, στο ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών που είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, στην υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο και παράλληλα τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων, παρατηρείται επιδείνωση κυρίως της ψυχικής υγείας και μάλιστα ιδιαίτερα ανάμεσα σε ανθρώπους από τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά άνεργους και συνταξιούχους, δύο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, καταδεικνύεται η λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, προβληματική πρόσβαση σε φάρμακα και πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009-2012 ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 έως το 2011.

Η έρευνα της «διαΝΕΟσις» διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής με συντονιστή τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, κ. Γιάννη Τούντα και διήρκησε οκτώ μήνες.

e-typos




Κρήτη Κοινωνία Θέμα Διάφορα Πολιτική Lifestyle Video Οικονομία  Αυτοδιοίκηση  
Πολιτισμός Υγεία Περιβάλλον Παράξενα Τουρισμός Αγροτικά Επιστήμη τεχνολογία Hot news Εκλογές 
Top story Καφενείο Γυναίκα Απόψεις Ομορφιά Φωτογραφία Σχέσεις  Πρόσωπα Ζώδια Κατοικίδια Μόδα

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα