14 Απρ 2016

Πόσο φαγητό πετάς κάθε χρόνο στα σκουπίδια;

Πόσο φαγητό πετάς κάθε χρόνο στα σκουπίδια;
Πόσο φαγητό πετάς κάθε χρόνο στα σκουπίδια;
“Φάε το φαγητό σου, άλλα παιδάκια πεινάνε”, μήπως έχεις ακούσει αυτά τα λόγια από τη μητέρα σου χιλιάδες φορές σαν παιδί στην προσπάθειά της να σε πείσει να αδειάσεις το πιάτο σου;
Αν και αυτό μπορεί να μην κάνει καλό στη γραμμή σου, η μητέρα σου και πάλι ήξερε καλύτερα ότι δεν πρέπει να μένει το φαγητό και να το πετάς.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, ουσιαστικά παράγουμε αρκετή ποσότητα τροφής ικανή να ταΐσει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, ενώ μία ποσότητα μεγαλύτερη από 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Αυτή είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες διατροφής 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, τη στιγμή που 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν κάθε ημέρα.

Όπως αποδεικνύεται, η ποσότητα τροφής που πετά καθένας μας κάθε χρόνο δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, ενώ η ποσότητα που παράγουμε έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Και όχι μόνο δεν καταλήγει το πλεόνασμα αυτό στους ανθρώπους που υποσιτίζονται, αλλά οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι το περίσσευμά μας συμβάλλει και στην αλλαγή του κλίματος.
Η παραγωγή, η επεξεργασία και η μεταφορά όλου αυτού του “περιττού” φαγητού δημιούργησει περισσότερο από το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (που συμβάλλουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας) το 2010.
Τα καλά νέα: Μπορείς να αλλάξεις αυτή την κατάσταση κάνοντας έξυπνες επιλογές στον τρόπο που ψωνίζεις και τρέφεσαι.

“Η ατομική αλλαγή στην συμπεριφορά (αποφεύγοντας την παραγωγή πολλών περισσευούμενων τροφών) μπορεί να αποτελεί το κλειδί στο μετριασμό της κλιματικής κρίσης”, αναφέρει ο Prajal Pradhan, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, σε δελτίο τύπου.
Έτσι θα βοηθήσεις τη μητέρα φύση και θα εξοικονομήσεις χρήματα. Μπορείς ακόμα, με τα χρήματα που θα γλυτώσεις, να κάνεις μία δωρεά σε μία οργάνωση που καταπολεμά την παγκόσμια πείνα, όπως οι United Nations World Food Programme και The Hunger Project.



shape.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα