14 Απρ 2016

Τέλος εποχής για την Ηλεκτρονική Αθηνών

Τέλος εποχής για την Ηλεκτρονική Αθηνών
Τέλος εποχής για την Ηλεκτρονική Αθηνών
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η Ηλεκτρονική Αθηνών από τις 9 Μαρτίου, βάζοντας τίτλους τέλους στη ελληνική αλυσίδα πώλησης ηλεκτρικών ειδών. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε την παύση πληρωμών της εταιρείας από χθες και σφράγισε την περιουσία της.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα είναι κλειστά από σήμερα, Πέμπτη, 14 Απριλίου. Το υπουργείο Εργασίας έχει συγκαλέσει συνάντηση που έχει στόχο την διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Η μεγάλη πτώση του τζίρου της αγοράς ηλεκτρικών ειδών από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας λόγω της κρίσης και ο αυξημένος ανταγωνισμός από θυγατρικές πολυεθνικών στη χώρα που έχουν την στήριξη των μητρικών τους έπαιξε σημαντικό ρόλο σ” αυτή την εξέλιξη.

Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να ανταπεξέλθει, προχωρώντας σε κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και εκποιήσεις εμπορευμάτων για τον περιορισμό του κόστους αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει σε κερδοφορία.

H ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής παραμένουν κλειστά από το πρωί της Πέμπτης.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα