15 Απρ 2016

H “Κανέλα από τη Σμύρνη” σε εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

H “Κανέλα από τη Σμύρνη” σε εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
H “Κανέλα από τη Σμύρνη” σε εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας συνεχίζει τις θεματικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της με την παρουσίαση του  μυθιστορήματος “Κανέλα από τη Σμύρνη”, του λευκαδίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στις 7 το απόγευμα, και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της έρευνας της Βιβλιοθήκης για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί την περίοδο 1922-1923.

Για την “Κανέλα από τη Σμύρνη” θα μιλήσουν η Έφη Μπάρλα, κοινωνική ψυχολόγος, και η Μαρία Ρούσσου, προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Κουνιάκης (Prisma 91,6), ενώ ο συγγραφέας θα συστήσει τους ήρωες του βιβλίου του στο κοινό και θα συνομιλήσει μαζί του.

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά το Quartetto Branello.

Ο Θωμάς Σίδερης αφηγείται την πορεία ζωής μιας γυναίκας, που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, από το 1919 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1950, δηλαδή στην πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπου το τραύμα του βίαιου ξεριζωμού συνυπάρχει με το τραύμα του Εμφυλίου.

Μέσα από το μυθιστόρημά του προσπαθεί να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής με αφορμή τον ξεριζωμό και την απώλεια (απώλεια της πόλης της, του αγαπημένου της, των δικών της ανθρώπων). Τα πρόσωπα διαλύονται και τα κομμάτια τους επαναλαμβάνονται μέσα στο χρόνο με άλλα ονόματα αλλά με την ίδια νομοτέλεια. Η ανθρώπινη φύση παντέρμη και ανυπεράσπιστη κάτω από την απέραντη σιωπή του θεού. Ο συγγραφέας δανείζεται την ηρωίδα του, τη Λέλα, από ένα ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Το βαφτιστικό της ηρωίδας είναι Κανέλα, αλλά η νενέ της που είχε τον πρώτο λόγο μέσα στο σπίτι, επέβαλε σε όλους να τη φωνάζουν Λέλα. Η νενέ χρόνια τώρα έφτιαχνε μια πομάδα από λεβάντα και γάλα, που μοσκοβόλαγε όλο το σπίτι. Έπαιρνε όρκο πως με κείνη την πομάδα οι ρυτιδιασμένες γυναίκες γίνονται ξανά κοριτσόπουλα και έτσι κανένας άντρας δεν πρόκειται να ξελογιαστεί, ρίχνοντας τα δίχτυα του αλλού. Η Κανέλα ήταν το στερνοπούλι της οικογένειας και η νενέ έλεγε πως θα της κάνει μάγια για να μη μεγαλώσει ποτέ. Έτσι, από την πρώτη συλλαβή της λέξης λεβάντας και από την τελευταία συλλαβή της λέξης γάλα, η Λέλα ζούσε από μικρή την ψευδαίσθηση μιας υπόσχεσης.

Η Λέλα είναι μια γυναίκα που σε όλη τη ζωή της προσπάθησε να γκρεμίσει τους τοίχους των κελιών της και διεκδίκησε με πάθος τον έρωτα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Μια γυναίκα που αγαπήθηκε και αγάπησε πολύ. Μια γυναίκα που προσπάθησε να σπάσει τη σιωπή και να αντικρίσει τη δική της αλήθεια. Μια γυναίκα που γεννήθηκε και πέθανε πρόσφυγας, και όπως η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ένιωθα πως ήμουν κύμα, χαμένο στη φουρτούνα, που δεν έβρισκε γιαλό να ξεσπάσει, άμμο να το ρουφήξει και να το καταπιεί”. Παρότι έζησε σε διαφορετικούς τόπους, τα περισσότερα χρόνια της τα πέρασε μέσα σε μια κάμαρα. Οι τοίχοι της κάμαρας μετατοπίζονται στο χώρο και στον χρόνο και την παγιδεύουν. Εκείνη όμως δεν θα αποδεχτεί τη μοίρα της και θα παλέψει να την αλλάξει.

Το μυθιστόρημα “Κανέλα από τη Σμύρνη” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ν. & Σ. Μπατσιούλας».

Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Βαγόνια στη βροχή» από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Έκτοτε, έχει εκδώσει συνολικά 20 βιβλία, τα περισσότερα ιστορικές και δημοσιογραφικές έρευνες.

Το βιβλίο του «Το απουσιολόγιο του χρόνου» εγκρίθηκε να γίνει τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ. Αρθογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ γράφει και μεταφράζει θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων είναι και «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, στο οποίο έκανε τη μετάφραση και διασκευή και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για τέσσερα χρόνια στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η «Κανέλα από τη Σμύρνη» διασκευάστηκε για το θέατρο με τίτλο «Το τελευταίο σπίρτο» και παίχτηκε σε θεατρική σκηνή της Αθήνας τη σεζόν 2014-2015. Το  θεατρικό έργο του «Η αντοχή των υλικών» παίχτηκε φέτος στη θεατρική σκηνή Altera Pars.  Άλλα έργα του που έχουν ανεβεί στο θέατρο είναι «Φόνος μετά μουσικής» στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» και «Εξ’ επαφής» στο Μικρό Θέατρο Λάρισας. Επίσης, αρθογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι δημιουργός του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «Αφύλαχτη Διάβαση», ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει διάφορους κύκλους εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Σκιά στην ψυχή», παραγωγής 2016, στο οποίο υπογράφει το σενάριο και τη δημοσιογραφική έρευνα, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφιο για το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων στην κατηγορία “Συλλογική μνήμη”.



Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα