6 Απρ 2016

Σινεμά της Μέσης Ανατολής με «Persepolis» την Τετάρτη 6

Σινεμά της Μέσης Ανατολής με «Persepolis» την Τετάρτη 6
Σινεμά της Μέσης Ανατολής με «Persepolis» την Τετάρτη 6 
Την ταινία «Persepolis» που είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό κόμικ της Marjane Satrapi και σκηνοθετημένο από την ίδια και τον Vincent Paronnaud, θα προβάλλει η  Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 6/4 και ώρα 19.00 στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο. Η ταινία έλαβε το βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών το 2007.

persepolisΗ ταινία αφηγείται την ιστορία της Marji η οποία μεγαλώνει στο Ιράν κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1979. Όπως αποδεικνύεται ,το καινούργιο θρησκευτικό καθεστώς είναι ακόμα πιο απολυταρχικό από το προηγούμενο, αυτό του Σάχη, με ιδιαίτερη καταπίεση απέναντι στις γυναίκες. H μικρή Marji , καθώς προέρχεται από μία προοδευτική οικογένεια, δεν μπορεί να ανεχτεί εύκολα τον αυταρχισμό που βιώνει στην καθημερινότητα της.

Σαν αποτέλεσμα αυτού και το γεγονός ότι ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ μαίνεται , οι γονείς της αποφασίζουν να την στείλουν στην Αυστρία στα 14 της χρόνια. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής, την ξενοφοβία, την νοσταλγία της πατρίδας και της οικογένειας της αλλά και τα οικουμενικά προβλήματα της εφηβείας. Μετά από διάφορες απογοητεύσεις, στα 18 της γυρίζει πίσω στο θεοκρατικό Ιράν οπού βλέπει πώς και η ίδια και η πατρίδα της έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δημοκρατίας 2 και Αγ.Τριάδος (απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο, Αγία Παρασκευή).


Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα