17 Σεπ 2015

Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος

Στάση αναμονής από τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης
• Μετά τις εκλογές ειδοποιητήρια «φωτιά» με διπλάσιο φόρο για αγρότες
Λίγες μόλις ημέρες πριν από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται επί ποδός, καθώς εχθές τα τρακτέρ στήθηκαν σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Β. Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, κάτι που αναμένεται την ημέρα των εκλογών. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη φορολογία που θα πλήξουν τα εισοδήματά τους και θα αφανίσουν τον κλάδο τους όπως έχουν αναφέρει στο παρελθόν. Το «παρών» στις κινητοποιήσεις θα δώσουν αγρότες από τους νομούς Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Μαλγάρων, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας και Λαμίας, ενώ οι αγρότες της Κρήτης κρατούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα συμμετάσχουν και με ποιο τρόπο στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες τις χώρας, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσουν κατά τόπους συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους ενώ τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές, στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπει και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, οι αγρότες παραμένουν ξεκάθαροι, ως προς τα μέτρα που δρομολογούνται, τονίζοντας πως πρόκειται για μέτρα αφανισμού του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου που δεν μπορούν, σε μια τόσο δύσκολη για τους ίδιους οικονομική συγκυρία, να εφαρμοστούν. Ωστόσο, δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε ενέργειες πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και ενδεχομένως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου νομού Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Στην πάνω Ελλάδα ξεκίνησαν τα μπλόκα. Εμείς εδώ στην Κρήτη σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, θα είμαστε σε αναμονή μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές. Μετά τις εκλογές, θα δούμε τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, θα επανεξετάσουμε το ζήτημα και θα αποφασίσουμε αν θα συμμετέχουμε στην Πανελλαδική κινητοποίηση».
Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου θα συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, αν μετά τις εκλογές δεν αποσυρθούν τα μέτρα «αφανισμού» του πρωτογενούς τομέα. «Περιμένουμε, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, να τελειώσουν οι εκλογές, διότι τώρα δεν μπορούμε να απευθυνθούμε κάπου και να έχουμε δεσμεύσεις μακροπρόθεσμα. Αναγκαστικά πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές και να αναλάβει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Τότε, θα ζητήσουμε πλέον δεσμεύσεις πως τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν, εκτός κι αν δεν θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα. Αν εφαρμοστούν όλα αυτά που δρομολογούνται θα υπάρξει μαζική αντίδραση γιατί πρόκειται για αντιπαραγωγικά μέτρα και οι κλάδοι μας σταδιακά θα εξαφανιστούν» ανέφερε ο κ. Βενιεράκης.
45,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σε ό,τι αφορά την ενιαία ενίσχυση των αγροτών για το 2015 ο κ. Κατσανέβας ανέφερε πως υπήρξε διαβεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως το 50% του ποσού θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαψεύδοντας τις φήμες πως τα χρήματα δεν θα καταβάλλονταν πριν τον Φεβρουάριο. «Είχαμε τη διαβεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως η ενιαία ενίσχυση, το 50% του ποσού, θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και όχι τον Φεβρουάριο όπως αρχικά ακούσαμε» ανέφερε ο κ. Κατσανέβας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, περίπου 45,6 εκατ. ευρώ έχει καταβάλει σε δικαιούχους αγρότες, από τις 7 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού, 35,4 εκατ. ευρώ, είναι άμεσες ενισχύσεις (π.χ. για καλλιέργεια εσπεριδοειδών, κριθαριού, ποιοτικά πριμ κτηνοτρόφων). Περίπου 7,6 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, εγκατάσταση νέων γεωργών και σχέδια βελτίωσης.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 500.000 ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και υπόχρεοι στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα λάβουν ειδοποιητήριο, το οποίο θα τους πληροφορεί ότι στο Τaxis net έχουν αναρτηθεί νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με έως και διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες ΙΧ μεγάλου κυβισμού.
Την Τρίτη τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε εξάωρη σύσκεψη, δρομολόγησαν τις διαδικασίες έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αποφάσισαν να τρέξουν τις νέες εκκαθαρίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια και για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα απευθυνθεί πρώτα στους αγρότες. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55% έχει ψηφιστεί ήδη και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.
Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ οι οποίες με τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο θα πιάνονταν στην τσιμπίδα της αυξημένης προκαταβολής φόρου από το 2016, με τις προσθήκες που έγιναν τον Αύγουστο με το Μνημόνιο καλούνται να βάλουν από φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Οι ψηφισμένες διατάξεις ορίζουν αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από το 55% θα εφαρμοστεί το 2016), επίσης αναδρομικά για τα κέρδη του 2014.
Αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 279 έως και 1.146 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.
Τα νέα φουσκωμένα εκκαθαριστικά αφορούν κυρίως όσους έσπευσαν από τους πρώτους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους (έως τις 20 Ιουλίου), καθώς όσοι καθυστέρησαν και υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο έχουν ήδη φορολογηθεί σχετικά.
Οι πρόσθετοι φόροι οι οποίοι θα προκύψουν μετά τη νέα εκκαθάριση, στη βάση των αυξημένων προκαταβολών θα πρέπει να εξοφληθούν μαζί με τις τρέχουσες εναπομείνασες δόσεις του φόρου εισοδήματος, εκτός αν η ΓΓΔΕ αποφασίσει να δώσει νέες προθεσμίες.



goodnet

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα