14 Απρ 2016

Περισσότερους Σύρους θα δέχεται στο εξής η Τουρκία από την Ελλάδα

Περισσότερους Σύρους θα δέχεται στο εξής η Τουρκία από την Ελλάδα
Η αλλαγή των κανονισμών στη γείτονα  για την επιστροφή  των Σύρων προσφύγων θα οδηγήσει  στην  αύξηση των επιστροφών  τους αφού δεν θα χάνουν πλέον την ιδιότητα του πρόσφυγα.  Η Τουρκία άρχισε να δέχεται τους πρώτους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα, υπό τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφονται θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, είπε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο λόγος που η Τουρκία δεν δέχθηκε έως τώρα περισσότερους Σύρους είναι ότι έθετε τους Σύρους σε καθεστώς προστασίας, αλλά όχι ως πρόσφυγες. Έχαναν αυτό το καθεστώς εάν έφευγαν από τη χώρα και επέστρεφαν πάλι, είπε ο  Βολκάν Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κανονισμοί μόλις άλλαξαν.

«Εκδόσαμε ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο επαναφέρει το καθεστώς αυτό ακόμα κι αν επιστρέψουν», είπε, στο περιθώριο μιας ομιλίας στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. «Οπότε τώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα θα έχουμε περισσότερους Σύρους από ότι Πακιστανούς και Αφγανούς», είπε, αναφερόμενος σε εθνικότητες που ήταν μεταξύ των πολυπληθέστερων στους δύο γύρους των επιστροφών την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 340 άτομα).

«Τώρα έχουμε νέους καταλόγους από την Ελλάδα, όπου ελέγχουν τους πάντες και μας στέλνουν δακτυλικά αποτυπώματα, και τώρα θα πάρουμε και Σύρους επίσης», είπε στο Ρόιτερς.

Ο Τουρκός αξιωματούχος  υποστήριξε  πως ο αριθμός των ατόμων που αναλαμβάνουν το επικίνδυνο ταξίδι του διάπλου του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά  έχει πέσει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε , τον Οκτώβριο, 5.000 και 6.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα καθημερινά. «Τα πιό πρόσφατα στοιχεία είναι 75 στις 11 Απριλίου, μηδέν στις 10 Απριλίου, 59 στις 9 Απριλίου, οπότε έχουμε επιστρέψει στα διψήφια νούμερα και ακόμα και αυτά θα πέσουν και θα φτάσουμε στο μηδέν», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα