5 Απρ 2016

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ
Η σκληρή απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο απάντησε χρησιμοποιώντας την ίδια καυστική φρασεολογία.

«Φυσικά, οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία», τονίζει στην επιστολή της η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, παρέχει επίσης πλήρη κάλυψη, στον Πολ Τόμσεν αλλά αφήνει και αιχμές για την προέλευση των διαρροών στα wikileaks.

«Η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ.

«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», απαντά σε αυστηρό τόνο η κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά στα ζητήματα ασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε των κύκλο των τηλεφωνικών του επαφών με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Το θέμα θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ με την «σιδηρά κυρία» του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την Τρίτη.

Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι αντιδράσεις για τις διαρροές από την αντιπόλιτευση.

Για επικοινωνιακά παιχνίδια κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή την δημοσιοποίηση των διαλόγων στελεχών του ΔΝΤ από τον ιστότοπο Wikileaks.

«Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική. Την ίδια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσβλητική χαρακτήρισε την επιστολή Λαγκάρντ μιλώντας στην ΕΡΤ,ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, εστιάζοντας παράλληλα την κριτική του στις κυβερνητικές ευθύνες για τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης.

«Ο Τσίπρας είναι ενεργούμενο των διεθνών τοκογλύφων, έχει ξεπουλήσει την χώρα στο ΔΝΤ, ας αφήσει λοιπόν τα παχιά λόγια και την επικοινωνιακή πολιτική και με έναν νόμο να κάνει πράξη την ηχηρή εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα, το ΟΧΙ στο μνημόνιο», τόνισε η Χρυσή Αυγή.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και τον γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την αξιολόγηση, δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων», τονίζει το ΚΚΕ.

«Σοβαρότης και ορατότης μηδέν», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι ο «κ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε δυστυχώς τίποτα από τα τραγικά του λάθη και αντί να διαπραγματευτεί σοβαρά και αποτελεσματικά επιδίδεται συνεχώς σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, μακριά από τις επιτακτικές ανάγκες που έχει σήμερα η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία».

«Η διάσταση που πήρε το θέμα σίγουρα δεν ωφελεί τη χώρα μας, σίγουρα δεν ωφελεί τους Έλληνες πολίτες, την οικονομία, το κλίμα, το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι ένα κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη Βήμα FΜ.

Τέσσερα ερωτήματα θέτει Το Ποτάμι, μετά την ανταλλαγή των επιστολών Τσίπρα Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε επικρίνει πολλές φορές το ΔΝΤ για θέσεις που έχει πάρει στη ελληνική κρίση. Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και αυτοσχεδιάζει μέρα με την ημέρα χωρίς σχέδιο».

«Το πιστωτικό γεγονός που αναφέρει ο κ. Τόμσεν και διαψεύδει η κ. Λαγκάρντ δεν αποτελεί μόνο ηθικό θέμα αλλά και θέμα κερδοσκοπίας από αυτούς που θα κέρδιζαν ποντάροντας σε πιστωτικό γεγονός», τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να εγγυώνται την προσήλωση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Λεβέντη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών είναι, θεσμικώς και πολιτικώς, εφικτή μόνον ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εφόσον αυτός συμφωνεί, ύστερα βεβαίως από συνεννόηση με τους άλλους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

ΠΗΓΗ:ert.gr

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα