7 Απρ 2016

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι αντισύλληψη

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι αντισύλληψη
Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι αντισύλληψη
Παρά το γεγονός ότι η οποιαδήποτε πληροφορία είναι σήμερα εύκολα προσβάσιμη, είναι εντυπωσιακό το πόσος κόσμος αγνοεί θέματα που αφορούν την υγεία του.

Ή κι αν δεν τα ανγοεί, ακόμα χειρότερα, τα μισοξέρει. Κι εκτός από εντυπωσιακό, είναι λυπηρό το πόσες νεαρές γυναίκες, ενεργές σεξουαλικά, δε γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και θεωρούν πως το χάπι της επόμενης μέρας είναι μέθοδος αντισύλληψης.

Το χάπι είναι μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης κι αυτό το «επείγουσας» είναι που κάνει τεράστια τη διαφορά. Γιατί το γεγονός ότι θα πάρεις το χάπι μια φορά γιατί έσπασε το προφυλακτικό, δε σημαίνει ότι μπορείς να το παίρνεις κάθε φορά, έτσι ώστε να κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Γιατί αυτό είναι το ζόρι για κάποιο λόγο, πώς θα κάνουμε σεξ χωρίς το πλαστικό. Κι όσο κι αν συμφωνούμε όλοι ότι χωρίς προφυλακτικό η αίσθηση είναι καλύτερη, όποιος πει ότι δεν του άρεσε το σεξ γιατί φορούσε το κουστουμάκι στον κύριο είναι μεγάλος ψεύτης και πρέπει άμεσα να αλλάξει σεξουαλικό παρτενέρ.

Το χάπι δε σε προστατεύει από νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, ούτε μπορείς να το παίρνεις αλόγιστα. Διαταράσσει τον κύκλο σου κι επηρεάζει τον οργανισμό σου με τρόπους πιο πολύπλοκους απ’ ότι μπορείς να φανταστείς. Η δράση του μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που αν το πάρεις δύο φορές τον ίδιο μήνα μπορεί να επηρεάσει άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Και στην τελική δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιείς συνεχώς, από τη στιγμή που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής μας έχουν προσφέρει εξαιρετικές μεθόδους, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τη σεξουαλική επαφή χωρίς κίνδυνο. Το προφυλακτικό ή ακόμη και τα αντισυλληπτικά αν έχετε εξετασθεί και οι δύο και δεν είστε φορείς κάποιο ΣΜΝ, δε σε περιορίζουν πουθενά, ενώ ταυτόχρονα σε προστατεύουν από πολλά.

Ζούμε στην εποχή της γνώσης, στην εποχή που θεωρητικά τουλάχιστον, θέματα που αφορούν μια υγιή σεξουαλική ζωή μπορούν να συζητούνται ανοιχτά, χωρίς ντροπές και ταμπού. Ταυτόχρονα όμως, ζούμε και σε μια κοινωνία που το να συζητήσεις τη νέα στάση που είδες στην τσόντα χθες είναι αποδεκτό, ενώ το να ρωτήσεις για το χάπι της επόμενης μέρας όχι. Ζούμε στην εποχή που όλοι κάνουν σεξ με όλους, παντού, γρήγορα και βιαστικά, σεξ εδώ, εκεί και παραπέρα, με έναν, δύο, τρεις ή και παραπάνω αναλόγως τα γούστα, και παρ' όλ' αυτά οι γνώσεις πάνω στις μεθόδους προφύλαξης είναι μηδαμινές.

Ακόμα κι αν ντρέπεσαι να μπεις σε τέτοιες συζητήσεις με δικούς σου ανθρώπους, με ανθρώπους που ξέρεις κι εμπιστεύεσαι, ακόμα κι αν δε θέλεις να μπεις στη διαδικασία να διαβάσεις κάποιο σχετικό άρθρο ή βιβλίο, ρώτα το γυναικολόγο σου. Οι συζητήσεις αυτές έτσι κι αλλιώς είναι εμπιστευτικές, ο άνθρωπος είναι ειδικός και θα σου δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Θα σου λύσει όλες τις απορίες –ναι, ακόμα κι αυτές που εσύ θεωρείς χαζές-, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεσαι και να προστατεύεσαι και αν μην τι άλλο, θα σε κάνει να καταλάβεις ότι δεν είναι κατακριτέο να μιλάς για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική σου ζωή.

Ενημερώσου για να προστατεύσεις πρώτα εσένα κι ύστερα τον άνθρωπο που είναι (ή θα είναι αύριο-μεθαύριο) δίπλα σου.




Πηγή pillowfights.gr

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα