5 Απρ 2016

Κατασκεύασαν τεχνητό δέρμα που βγάζει..τρίχες

Κατασκεύασαν τεχνητό δέρμα που βγάζει..τρίχες
Κατασκεύασαν τεχνητό δέρμα που βγάζει..τρίχες
Πλέον οι επιστήμονες τρέχουν με τέτοια ταχύτητα που είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις τα επιτεύγματά τους. Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Μάλιστα στο τεχνητό δέρμα υπάρχουν και θυλάκια από όπου βγαίνουν τρίχες, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα!
Η πρώτη ύλη για το δέρμα ήταν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία -με τις κατάλληλες χημικές ουσίες- μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αναπρογραμματίσθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

Το τεχνητό δέρμα θα χρειαστεί 5-10 χρόνια για να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους και θα βοηθήσει πολύ θύματα εγκαυμάτων. Επίσης τέτοια δέρματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν -αντί για πειραματόζωα- από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances".



E-Radio



Κρήτη Κοινωνία Θέμα ΔιάφοραΠολιτική Lifestyle Video ΟικονομίαΑυτοδιοίκηση Πολιτισμός Υγεία ΠεριβάλλονΠαράξενα Τουρισμός Αγροτικά Επιστήμη τεχνολογία Hot news Εκλογές Top story ΚαφενείοΓυναίκα Απόψεις Ομορφιά Σχέσεις ΦωτογραφίαΠρόσωπα Ζώδια Κατοικίδια Μόδα

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα