27 Νοε 2014

Αναζήτηση στέγης για το δημοτικό κοινωνικό εστιατόριο

Σε αναζήτηση χώρου για να στεγαστεί η Δομή του δημοτικού κοινωνικού εστιατορίου βρίσκεται ο Δήμος Χανίων προκειμένου να καλύψει ανάγκες σίτισης απόρων πολιτών, αλλά και μαθητών που οι οικογένειές τους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Ήδη υπάρχουν συζητήσεις με τοπικό Φορέα για την παραχώρηση κάποιου ακινήτου, ωστόσο, ακόμα και αν αυτές δεν καρποφορήσουν η Δημοτική Αρχή δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε μίσθωση ενός κατάλληλου χώρου. Τα Χανιώτικα Νέα έθεσαν το θέμα στον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, ο οποίος είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει ένα δημοτικό κοινωνικό εστιατόριο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Η δημιουργία ενός δημοτικού κοινωνικού εστιατορίου υπάρχει από παλιά και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε φάση αναζήτησης του τρόπου με τον οποίο θα το λειτουργήσουμε», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το πώς θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει η νέα αυτή Δομή καθώς πέρα απ’ την απαραίτητη υποστήριξη θα πρέπει το εγχείρημα να έχει και διάρκεια. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με την κρίση καθιστούν επιβεβλημένο να αναζητήσει και να υλοποιήσει ως Δήμος μια τέτοια λύση.
«Εφόσον δημιουργηθεί το κοινωνικό εστιατόριο θα είναι ένας χώρος που θα μπορούν να κάθονται οι άνθρωποι αξιοπρεπώς και να γευματίζουν -όπως σε κάθε εστιατόριο- με τη διαφορά ότι θα βρίσκονται εκεί με κοινωνικά κριτήρια και δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο. Επίσης, το κοινωνικό εστιατόριο θα μπορούσε να στηρίξει, μεταξύ άλλων, και περιπτώσεις μαθητών που δυστυχώς μαθαίνουμε από εκπαιδευτικούς ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης -υπάρχουν ακόμα και λιποθυμίες σε σχολεία- κι αυτό είναι κάτι ανεπίτρεπτο για την κοινωνία μας», δήλωσε ο κ. Βάμβουκας ενώ ερωτηθείς για το αν έχει εντοπιστεί ο χώρος που θα στεγάσει τη Δομή σχολίασε: «Εχουμε προσανατολιστεί σε κάποιον χώρο, αλλά δεν εξαρτάται απόλυτα απ’ εμάς αν θα στεγαστεί εκεί, διότι ανήκει σε άλλον Φορέα.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση θα αναζητήσουμε ως Δήμος να μισθώσουμε κάποιον χώρο». Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι επιδιώκεται να βρεθεί χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά, ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο Δήμος θα επιχειρήσει να στηρίζει με ιδίους πόρους το κοινωνικό εστιατόριο. Σχετικά με τις άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν αναλάβει κινήματα της πόλης, όπως η Κοινωνική Κουζίνα και το Στέκι Μεταναστών αλλά και η Εκκλησία ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή βλέπει θετικά όλες αυτές τις κινήσεις υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο αυτό το πλέγμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά μόνο θετικό ρόλο έχει παίξει και πρέπει να αποτιμάται θετικά από την κοινωνία».
Δημήτρης Μαριδάκης
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα