28 Ιουλ 2015

Ιράκ: Η Τουρκία δεν έχει πάψει να υποστηρίζει το ΙΚ δηλώνει σιίτης ηγέτης

Ιράκ: Η Τουρκία δεν έχει πάψει να υποστηρίζει το ΙΚ δηλώνει σιίτης ηγέτης
Στο Ιράκ ο Χάντι αλ Αμέρι, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες των σιιτών παραστρατιωτικών, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι δεν βλέπει καμιά αλλαγή στη θέση της Άγκυρας έναντι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρά την έναρξη τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

«Θεωρώ ότι τα πλήγματα που εξαπέλυσε η Τουρκία έχουν στόχο να υποστηρίξουν το Ντάαες (σ.σ. το αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ), δήλωσε ο Αμέρι, επικεφαλής της δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης).

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση σε αυτή τη συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, που αποτελούνται κυρίως από σιίτες, να συμβάλει για να ανακαταληφθούν οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την κατοχή του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Αμέρι, «η Τουρκία υποστηρίζει πάντοτε το ΙΚ», όπως δείχνουν οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε στο βόρειο Ιράκ εναντίον των βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι εχθρός του ΙΚ.

Οι δηλώσεις του σιίτη ηγέτη έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Ιρακινής διπλωματίας Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Βαγδάτη.

Αργότερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε στην ιερή πόλη Νατζάφ τον αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, τον ανώτατο σιίτη θρησκευτικό ηγέτη στο Ιράκ, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ζαρίφ επισκέφθηκε επίσης το Κουβέιτ και το Κατάρ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει για τη συμφωνία οι χώρες του Κόλπου, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα