28 Ιουλ 2015

Μέτρα και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Μέτρα και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Μέτρα και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για τον επερχόμενο καύσωνα εφιστά με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και αναφέρει λεπτομερώς τις επιπτώσεις από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών, στον πληθυσμό.

Όπως αναφέρει, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και γι αυτό οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Η εγκύκλιος αναφέρεται λεπτομερώς στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως εξηγεί, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια, ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Aναλυτικά τα μέτρα μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.

Στους χώρους εργασίας

Ειδική αναφορά για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΠΕΑ (κέντρο ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ).

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων: «Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε το πλαίσιο οδηγιών για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας».

To πλήρες κείμενο του ΚΕΠΕΑ μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά

«Ενόψει των καιρικών συνθηκών των επόμενων ημερών, εκτός από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θέλουμε να επισημαίνουμε ότι και πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί) δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης ενός καύσωνα. Δεν διαθέτουν μέσα κλιματισμού στις κτιριακές υποδομές τους, αλλά και στα μέσα μεταφοράς των βρεφών και νηπίων.

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο για την ασφάλεια και την ζωή των νηπίων, από τέτοιες ελλείψεις. Τονίζουμε, παράλληλα, ότι ακόμα και σήμερα με βάση το νομικό πλαίσιο, ο κλιματισμός ΔΕΝ θεωρείται βασικός και αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ασφάλεια των εργαζομένων και των παιδιών».


Πηγές: ΚΕΠΕΑ, ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα