18 Σεπ 2015

Υεμένη: 33 νεκροί σε βομβαρδισμούς και μάχες

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών ανέπτυξε την Πέμπτη νέες δυνάμεις κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου μάχες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Μία ημέρα μετά την επιστροφή της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης της Υεμένης στη χώρα —στο Άντεν, τη σημαντικότερη πόλη του νότου— η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ προσπαθεί πλέον να συνεχίσει την προέλαση και να ανακαταλάβει την πρωτεύουσα.

Η Σαναά παραμένει στα χέρια των Χούτι, των σιιτών ανταρτών, και των συμμάχων τους, στρατιωτικών που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα της συμμαχίας τα οποία είχαν στόχο αντάρτες, αλλά έπληξαν τρεις κατοικίες βόρεια της Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το πρακτορείο ειδήσεων sabanews.net, το οποίο ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, μετέδωσε από την πλευρά του έναν απολογισμό που κάνει λόγο για 10 νεκρούς.

Την Πέμπτη η συμμαχία υπό το Ριάντ ανέπτυξε «στρατιωτικές ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο, στα 60 χλμ. από τη Μαρίμπ», την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο-κλειδί της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σαναά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της 14ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των υεμενίτικων ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόκειται για «20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τρία άρματα μάχης και δύο πυροβόλα», μαζί με «εκατοντάδες στρατιώτες» του εθνικού στρατού και της συμμαχίας.

Μάχες για τον έλεγχο του φράγματος της Μαρίμπ, το οποίο ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, βρίσκονταν σε εξέλιξη σήμερα με τη συμμετοχή μαχητών σουνιτικών φυλών οι οποίες έχουν ταχθεί στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες παρουσίασαν στην τηλεόραση έναν άνδρα που δήλωσε ότι είναι υπαξιωματικός του στρατού της Σαουδικής Αραβίας.

Ο άνδρας, ο οποίος είπε πως είναι ο λοχίας Ιμπραχίμ Χάκμι της 1ης ταξιαρχίας, η οποία εδρεύει στη Τζαζράν -νότια Σαουδική Αραβία-, σημείωσε ότι αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλούς άλλους Σαουδάραβες στρατιώτες, χωρίς να προσδιορίσει πόσους.

Το Ριάντ δεν έχει αντιδράσει επίσημα μέχρι στιγμής.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, από τα τέλη του Μαρτίου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.900 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους περίπου 25.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα