19 Σεπ 2015

Ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες υποσχέθηκε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι η Ε.Ε θα παράσχει «ουσιώδη» οικονομική βοήθεια στην Τουρκία η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη.

«Η Κομισιόν ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ετοιμάζει ένα ουσιαστικό πακέτο για την Τουρκία», είπε ο Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. «Θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να μοιράσουμε το βάρος», συνέχισε κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Το θέμα δεν είναι να εξαγοράσουμε από την Τουρκία το κλείσιμο του δρόμου για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη αλλά, από τη μια πλευρά να παράσχουμε τη βοήθειά μας και από την άλλη, να αποφύγουμε την αναρχία που παρατηρούμε σήμερα στα σύνορα όπου φτάνουν οι αιτούντες άσυλο», επέμεινε.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία η Τουρκία έχει υποδεχτεί στο έδαφός της 2,2 εκ. Σύρους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει 6,6 δισ. ευρώ για να τους φιλοξενήσει, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο Σινιρλίογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόσχεση που έλαβε από τις Βρυξέλλες.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είτε κάποιοι άλλοι τους βοηθούν είτε όχι», διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός. «Το κάνουμε και θα το κάνουμε αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους και χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα», υπογράμμισε.

Ισπανία: Αποστολές διασύνδεσης με Ελλάδα και Ιταλία για τους πρόσφυγες
Εξάλλου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία δύο αποστολών διασύνδεσης σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Ιταλία προκειμένου να διευκολύνει την υποδοχή των προσφύγων.

Στόχος της Μαδρίτης είναι να συμβάλει στο να επιτευχθεί η «καλύτερη υποδοχή και κυρίως η καλύτερη ενσωμάτωση σε καθένα από τα κράτη μέλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χιλιάδες μετανάστες που φθάνουν καθημερινά στο «κατώφλι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποστολές αυτές θα εργάζονται σε συνεννόηση με τις πρεσβείες και τα προξενεία στην Ελλάδα και την Ιταλία όπου συρρέουν οι μετανάστες αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές, εξήγησε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα