25 Σεπ 2015

Ψυχρή αναμένεται η αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής

Ψυχρή αναμένεται η αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής
Η Συρία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής Ομπάμα –Πούτιν που προγραμματίσθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μιλώντας  στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, λίγο  από την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα,  ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι αύξησε την ρωσική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο να «σώσει τον Ασαντ» κι επανέλαβε  ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία είναι να υποστηριχτεί ο πρόεδρος της χώρας  στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση –που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση (στη Συρία)– θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής ή σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη  και το Ιράκ, υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε μάλιστα τις ΗΠΑ που ηγούνται διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που πραγματοποιεί επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού κράτους ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ότι το μέλλον της χώρας μπορεί να αποφασίσει μόνον ο συριακός λαός.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν, αντίθετα, ότι το καθεστώς της Δαμασκού λειτούργησε ως «μαγνήτης» στην εξάπλωση των τζιχαντιστών στη Συρία και ότι ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία.

Μετά την Ουκρανία, αγκάθι στις διμερείς σχέσεις, θεωρείται η υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς Ασαντ που ενισχύεται με μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα, υπενθυμίζει η Washington Post, σχολιάζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επί δύο χρόνια σνομπάρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος  αναμένεται να θριαμβεύσει κατά την πρώτη σε μια δεκαετία ομιλία Ρώσου Προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επανέλαβε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο ότι ο πρόεδρος Ασαντ θα πρέπει να «φύγει», αλλά το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης αποχώρησής του είναι διαπραγματεύσιμο.

Ωστόσο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίο «οι Αμερικάνοι είναι πολύ πιο δεκτικοί πλέον στα ρωσικά επιχειρήματα για τον πόλεμο στη Συρία» εκτίμηση που διαψεύστηκε άμεσα από την Ουάσιγκτον.

Υπό την πίεση του κύματος προσφύγων από τη Συρία, ο διπλωματικός πυρετός ανεβαίνει με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι ο Μπασάρ Αλ Ασαντ αναπόφευκτα θα έχει ρόλο, εάν προγραμματιστούν πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκλείει επιτυχημένη πολιτική μετάβαση στη Συρία χωρίς αποπομπή του Προέδρου Ασαντ.

Σε αυτό το κλίμα, συναντήθηκαν χθές οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας επιβεβαιώνοντας πάντως, το κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους.



Ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσει η Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο


ert

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα