13 Οκτ 2015

Μπαίνει στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εισέρχεται στη τελική φάση με τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM) να γνωστοποιεί στις 14 και 15 Οκτωβρίου σε κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά τις κεφαλαιακές της ανάγκες με βάση τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ (AQR) και των ασκήσεων προσομείωσης ακραίων συνθηκών (stress test) στα οποία υποβλήθηκαν.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται θα έλθουν στη Βουλή οι αλλαγές στο νόμο που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ανακεφαλαιοποίηση σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την διαδικασία. Η καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου αποδίδεται στους θεσμούς που εξετάζουν τα κείμενα.

Πάντως, τo ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Alpha Bank, της Εθνικής, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, προσεγγίζεται από διαφορετική οπτική γωνία από διαφορετικές ευρωπαϊκές αρχές.

Το θέμα συνδέεται ευθέως με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 3ου ελληνικού προγράμματος που φθάνουν μέχρι τα 86 δισ. ευρώ. Ο ευρωπαικός μηχανισμός σταθερότητας (ESM) έχει δεσμευθεί να βάλλει 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα ποσό μέχρι 25 δισ. προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αν ο λογαριασμός για τις τράπεζες βγεί μικρότερος, είτε γιατί οι συνολικές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες των εκτιμώμενων, είτε γιατί οι ιδιώτες καλύψουν ένα μέρος των αναγκών είτε και τα δύο, η χρηματοδότηση του 3ου προγράμματος μειώνεται.

Υπο αυτή την έννοια, όσοι στην ΕΕ, όπως ο ESM, βάζουν ως προτεραιότητα την μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος βλέπουν με καλό μάτι την συμμετοχή των ιδιωτών στις προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Ομως, η συμμετοχή των ιδιωτών είναι πιθανόν να μην γίνει πραγματικότητα αν ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης είναι μεγάλος. Σημειώνεται ότι ξένα funds και άλλοι επένδυσαν κάπου 8 δισ. ευρώ στις τέσσερις τράπεζες το 2014 και διστάζουν να βάλλουν κι άλλα γιατί φοβούνται ότι μπορεί να την ξαναπατήσουν.

Αν όμως δεν μπουν στις προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να δουν όλα τα λεφτά που έβαλαν στο παρελθόν να εξανεμίζονται. Κι αυτό γιατί η αξία των υφιστάμενων μετοχών τους θα μειωθεί δραματικά σε περίπτωση που οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποδειχτούν μεγάλες οπότε οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τραπεζίτες και μεγάλα ξένα funds έχουν προτείνει τρόπους ανακεφαλαιοποίησης που οδηγούν σε μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε να μπουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, βάζοντας λιγότερα λεφτά.

Η κεντρική ιδέα βασίζεται στη λεγόμενη «προληπτική» ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα μ” αυτή την εκδοχή, οι ιδιώτες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το AQR (Asset Quality Review) και το βασικό σενάριο της άσκησης προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Το επιπλέον ποσό που θα προκύψει στο δυσμενές σενάριο του stress test θα μπορούσε να καλυφθεί από το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή άλλων εργαλείων.

Σημαντικό ρόλο στη διατύπωση των όρων της αναχρηματοδότησης παίζει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) με στελέχη του οποίου θα συναντηθούν προσεχώς οι διοικήσεις των τραπεζών για να πληροφορηθούν τα νούμερα.

Ο SSM εμφανίζεται να δίνει βάρος στη πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορούν να απορροφήσουν μελλοντικά σόκ, π.χ. μια νέα έκρηξη των προβληματικών δανείων, και όχι στο ύψος των αναγκών όπως ο ESM.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το SSM (Single Supervisory Mechanism) δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δυο φορές αλλά έφθασαν στο σημείο να χρειάζονται εκ νέου κεφάλαια. Εστω κι αν δεν είχαν την κύρια ευθύνη.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός έδειξε τις διαθέσεις του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι ο SSM τους γνωστοποίησε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Common Equity Tier I) για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) θα τεθεί στο 10,5% από 8% που είχε τοποθετηθεί στην πανευρωπαϊκή άσκηση του 2014.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μεταφράζεται σε περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με εκείνα που θα χρειάζονταν αν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τοποθετείτο στο 8% για το βασικό σενάριο όπως πέρυσι.

Επομένως, η συγκεκριμένη κίνηση, αν επιμείνει, δυσκολεύει την συμμετοχή των ιδιωτών στις προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης.

Ομως, την τελευταία λέξη στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει το ΔΣ της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασίσει τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Εκεί θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα συμβιβάζει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση του λογαριασμού μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.



ert.gr

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα